-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Iul 2021 22:53


-----------------------------------
Multumesc Daniel alias vaisiamar.
Intre timp a aparut antologia de poezii astronomice, sub ingrijirea lui Andrei Dorian Gheorghe si Dan Uza:

https://astromix.ro/product/cavalerii-poeziei-astronomice-romanesti-de-la-inceputul-secolului-20-si-cate-ceva-despre-urmasii-lor/

Horatius

Multumesc pentru informatie.
La sfarsitul cartii am adaugat o lista care initial avea intentia unui index de obiecte si pe care am transformat-o intr-un mic indrumar observational.
Acesta contine 61 obiecte dinafara Sistemului Solar mentionate de Anestin in cartea sa, dimpreuna cu recomandari privind perioada optima, instrumentatia necesara si gradul de dificultate al observarii lor.
Anestin a fost un bun cunoscator al cerului profund si avea in manuscris un indrumar observational DSO avansat care s-a pierdut.

Tudor

Cu siguranta vei aprecia frecventa cu care Anestin recomanda  binoclurile pentru diverse observatii astronomice.

Dbird

Multumesc frumos pentru aprecieri si incurajari !
Anestin si scrierile sale reprezinta intradevar una dintre comorile culturii romanesti.
Am incercat in anexe sa evidentiez modernitatea lui Anestin, primul roman care a observat pe larg cerul profund. Pe langa comete si planete etc. A publicat in Analele Academiei, in English Mechanics, in l'Astronomie si, se pare, si in periodice americane.

Mircea