-----------------------------------
saiph
13 Iul 2021 12:40


-----------------------------------
Nimic special de data asta, doar o simpla remarca:

Aseara mi-am permis luxul sa pot vedea de la fereastra M5, cu binoviewerul pe luneta C80ED, Twilight I - lejer, de vara. Am pus si filtrul Baader Moon & SkyGlow ca sa mai contrasteze nitel cerul imbacsit de lumini; din cand in cand mai strabatea lumina vreunui fulger ce se dezlantuia la Est, unde se refugiasera norii nu cu mult timp inainte.

Dar...  unde voiam sa ajung: in cele 5 minute cat am stat cu ochii efectiv lipiti de roiul globular, prin campul ala ingust de numai doua grade au trecut pe putin 5 sateliti, in directii si cu viteze diferite. Si bonus, dupa ce s-a mai deplasat in camp roiul, tot prin aceeasi pozitie unde fusese cu numai 5 min inainte, a trecut si ISS - cam stralucitoare la numai 24x si fara prea multe detalii vizibile, dar s-a vazut clar ca e vorba despre ea, forma generala a dat-o de gol, magnitudinea, viteza, si in cele din urma Stellarium :)

Deci, vorba cantecului - traim decenii de impliniri marete :D  astrofoto a devenit sport extrem, facem slalom printre "cutii", zi de zi.

Apropo de nimic, saptamana trecuta i-am facut o surpriza sotiei :lol: tare s-a mai bucurat...