-----------------------------------
Tavi F.
14 Dec 2007 21:59


-----------------------------------
&#8230; dar problema se pune in felul urmator: la un telescop nou beneficiez de garantie(1-2 ani). Ce garantie am la un telescop SH cumparat de la o persoana fizica? Niciuna. Fara sa suparare, oricat de bine recomandata ar fi respectiva persoana, oricati mi-ar spune sa am incredere eu pana nu vad nu cred  . Am avut unele neplaceri cu SH-urile si mia fost de ajuns sa ma ard o data.

Problema adevarata nu tine de garantia functionalitatii, ci de cea a calitatii.
Indiferent de provenienta componentelor optice, aflate in instrumentele de firma sau "home made", marea majoritate a cumparatorilor nu stiu, nu vor, sau nu au posibilitatea de a testa riguros calitatea, pentru a vedea daca se respecta anumite specificatii.

Mai mult, unui incepator / persoana care nu are format ochiul, nu are etaloane de comparatie bine stabilite, i se va parea buna si o imagine mediocra. Cu alte cuvinte, poate fi mintit usor.

Obiectivele FH stiu ca au o rugozitate mare (multe puncte ramase), dar SH-urile cum pot fi clar recunoscute? Printr-o suprafata ceva mai bine polisata? Comparatia imaginii data de doua instrumente? Sau au "celula" sigilata si stampilata, livrindu-se cu acte ale calitatii?

Personal as avea anumite rezerve daca SH-urile sint atestate doar oral.  :?