-----------------------------------
iulian90
11 Iul 2021 18:26

Montura alt-azimutala cu un singur brat (single arm fork)
-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :) 

De curand am decis sa construiesc o noua montura alt-azimutala pentru observatii vizuale, care sa permita montarea si demontarea simpla a telescoapelor ,eventual sa fie compatibila cu  sistemul de prindere dovetail si sa permita montarea oricarui telescop dintre cele care le detin,  fiindca vechile monturi ,cea Dobson a telescopului de 114mm si cea cu un singur brat a telescopului de 150mm, nu le mai folosesc fiindca nu sunt suficient de rigide ,fiind construite din panel din lemn masiv care flexeaza pe o directe perpendiculara fata de fibra lemnoasa, iar montura ecuatoriala este cam incomoda la observatii vizuale in anumite pozitii ale telescopului, mai ales cand acesta e indreptat spre nord ,nord-est sau nord-vest, vine cu ocularul indreptat in pozitii ciudate, dificile.

Noua montura am construit-o din placaj multistrat, mult mai rigid decat panelul si mai usor de prelucrat, fiind in acelasi timp mai frumos la aspect. Montura este tot cu un singur brat, ca si fosta montura a telescopului de 150mm, din doua motive: 

-Tipul acesta de montura cu un singur brat permite montarea unui sistem de prindere rapida a telescopului, cum ar fi cel tip Vixen sau Dovetail, in acest fel fiind compatibila cu mai multe instrumente din cele care le detin, nu doar un singur instrument si care pot fi montate de pe aceasta montura pe montura ecuatoriala fara alte complicatii (desfacut urechile de sprijin si suruburi in cazul unei monturi Dobson).

-Inelele de pe telescopul de 150mm nu permit montarea a doua urechi de sprijin pe altitudine ,de o parte si de alta a telescopului, pentru a putea fi folosit pe o montura tip Dobson, cu furca cu doua brate. In aceasta si situatie intra si reflectorul de 76mm, ale caror inele de prindere nu pemit montara a doua urechi de sprijin pe altitudine.

In pofida faptului ca montura cea noua este cu un singur brat, s-a dovedit a fi mai rigida decat vechile montur, facand fata cu brio cu telescoapele de 114mm si de 150mm, miscarile pe ambele axe fiind line, fara gripare. 
Ansamblarea placilor din placaj multistrat am facut-o cu aracet si cepuri din lemn, ca la mobila, in acest fel nemaifiind nevoie de suruburi. care ar strica dealtfel si aspectul monturii. Nu am folosit suruburi decat la un mic coltar din lemn aflat cu capete taiate la 45 grade si care e montat intre placa de baza si placa verticala pentru rigidizare suplimentara in partea din spate a monturii, in rest numai ca sa prind discurile de vinil pe ambele axe a mai folosit suruburi si la prinderea partilor mobile intre ele. 

Ca baza am folosit mini-tripodul de la vechea montura Dobson, dar o sa fac eu ceva mai frumos pe care sa asez noua montura.

Am montat si raftul pentru oculare primit de la Erwin si care se potriveste la aspect cu montura.

Mai ramane sa dau montura cu lac sau cu bait si o sa iasa mai faina. :)