-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Iul 2021 00:02


-----------------------------------
Erwin

Hai atunci sa te iau tare : ce te tot mocaiesti acolo dom'le, fa-i odata  parasolarele alea lui Fritz !
Succes la bricolat !  :P 

*La mine singurul lucru notabil este ca s-a mai miscat un pic contorul listei H 400.
Marti 6 Iulie, am fost prea ostenit de canicula de peste zi ca sa mai am pofta de a scotoci dupa noutati.
Am reusit totusi sa vad galaxia NGC 4800 din Cainii de Vanatoare prin dobsonianul de 200mm.Se afla la Sud de doua stele orientate pe directia Est-Vest. La prelucrarea observatiei am aflat ca una dintre ele este steaua variabila pulsanta BZ CVn.
NGC 4800 este o galaxie de 12mv care s-a vazut foarte greu la 154x, mai degraba cu vedere periferica: o pata cetoasa amorfa, fara detalii, aflata la limita de observabilitate.Nu-i de mirare totusi, aceasta galaxie se afla la 95 milioane ani-lumina ''de noi''.
Am ajuns la 187 obiecte H400.

* Am revazut NGC 5005 si NGC 5033 , tot din CVn, spre Sud si foarte aproape de Cor Caroli.
Acum, la prelucrarea observatiei, vad niste lucruri care ma cam sperie !!! :shock: 
Stellarium da pentru NGC 5005 magnitudinea 13,67mv.
Mda, zic eu, o fi o eroare. Verific in Aladin Lite iar acesta da exact aceeasi valoare.
Cum se face insa ca pe cer, am gasit si vazut NGC 5005, mica si slab luminoasa dar  ''din prima''.
Iar NGC 5033 din vecinatate, m-a muncit vreo jumatate de ora pana cand am vazut-o ... abia vizibila la 12mv !!??
Loc pentru gresala de indentificare nu este: am localizat corect galaxiile cu ajutorul asterismului-paralelogram in care se gasesc stelele 15 CVn si 17 CVn, duble ''fumate'' cu mare placere in tineretea mea observationala. :wink:
Am vazut pentru prima data aceste doua galaxii pe 4 Aprilie 2021, tot cu dobul de 200mm.

*STF 1768 a fost rezolvata cu brio, are Delta mag= 2mv si separatia de 1,73'' dupa StelleDoppie.
Primara este alba iar companionul l-am vazut de culoare mov. 

*STF 1755 este o dubla interesanta nu pentru separatia sa de 4,1'' ci pentru culoarea ei.
Stellarium ne spune doar ca are indicele de culoare CI= 0,38.
Aladin Lite prin CDS ne arata ca HIP 66042 este o stea de tip spectral G3III-IV deci galbena.
Insa culoarea pe care am vazut-o la ambele componente a fost roz sau trandafiriu, mai intensa la primara.
Noa, poate o fi fost de la praful saharian, ramane de verificat in viitor.

* Am incheiat cu rezolvarea dublei Delta Cyg si cu revederea stelei centrale din Blinking Nebula.

Mircea