-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Iul 2021 20:02


-----------------------------------
Asa este Marius.
De aceea am adaugat V762 la lista din cartea lui Anestin in care am transformat tabelul cu stelele cele mai apropiate in tabel cu distante stelare.
In teorie, V762 ar trebui sa fie vizibila cu ochiul liber, pe un cer negru.
La fel si Rho Cas.

V393 este in Cassiopeia, la 25' Nord de 48 Cas, e tuciurie bine (adica oranj intens). Are FIFA de zis ceva ?

Daca pisica va creste cat varul tigru, voi afla gandul ei , nu stiu daca voi apuca sa ti-l comunic ... :P 

Erwin

La observatie am folosit (si in poza se vede) newtonianul 125mm F=562mm.
''Ratusca cea urata'' este demontata bucati-bucatele si mi-e foarte lene pe caldura asta sa muncesc la reanimarea ei.

Atat V762 cat si Rho Cas sunt sigur vizibile cu binoclul chiar si din Bucuresti. Mai ales cu cel antiaerian al tau. Succes !

Aseara am comis iar observatii.
Am continuat observatiile de antrenament la variabile si am facut estimari la Delta Cep, Beta Lyr si Eta Aql.
Sunt in curs de tiparire si legare manualul AAVSO si tutorialul celor 10 stele variabile.Cred ca voi avea si ghidul de observarea variabilelor a lui David Levy.

Apoi m-am intors la primele iubiri, DSO si stelele duble:

*M-am calibrat pe Iota Cas , o tripla foarte frumoasa.

*Si, daca tot bantuiesc prin coltul de cer al lui V762, nu am vrut sa plec cu mana goala.
Astfel, am rezolvat steaua dubla subarc A 816 cu separatia de 0,9'', PA = 130 grade (perfect estimata de Mirciulica) si cu primara si secundara de o frumoasa culoare galben-aurie.
Presupun ca A provine de la Aitken.

*STF 134 este o dubla foarte apropiata pe bolta de V762. Are separatia de 3,7'' , companion foarte slab la PA =358 grade, primara este alba iar companionul l-am vazut gri.

*h 2028 cu separatia de 63'' a confirmat existenta unui al doilea companion dar prea slab la 12,7mv pentru a fi zarit in newtonianul de 125mm. Deci cu telescopul mai mic am vazut h 2028 doar ca dubla.

*STF 163 are o separatie foarte domestica de 35'' dar ceea ce o face sa fie o dubla foarte interesanta este culoarea oranj intens a primarei, clasa spectrala K4, nu prea frecventa la duble

*h 1100 are separatia de 43'' dar un urias Delta mag = 5,7mv, primara este alba

*V987 Cas este si dubla ENG 7 cu separatia de 46'', primara galbena.

STF 163 - h1100 - ENG 7 se afla in imediata vecinatate a lui Segin/Epsilon Cas.

* NGC 637 este un roi in forma de ''T'' , am numarat zece stele , una cu aspect de dubla

*NGC 654 este un roi deschis de stele slabe , adunate in jurul unei ''lucida'' de 7mv

*Am revazut roiul NGC 633 cu numeroasele sale stele dintre care doua par a fi duble 

*NGC 659, un roi mic si cu stele foarte slabe

*Am revazut enigmaticul roi Collinder 15, care poarta si indicativul Tr.1 si din care se vedea un sirag de stele, aliniate la rigla. 
Catalogul Collinder da pentru acest roi un diametru de 7,4', o luminozitate integrala de 8,1mv si un numar de max. 20 de stele, coordonatele corespund. Este clasificat acolo ca roi de tip Praesepe.
Am vazut prima data acest roi in 1994 cand l-am ''descoperit'' cu dobsonianul de 160mm F/9 cu oglinda Beches. Era pe vremea cand nu aveam atlase sau ghiduri de observatii, eram un observator DSO incepator. Timp de doi-trei ani, cel mai bun ocular al meu a fost un Kellner ex-militar cu focala de 20mm care marea de 73x.

Spre bucuria mea, azi am verificat si am aflat ca NGC 637 si NGC 654 sunt obiecte din Lista Herschel 400, noi pentru mine. Am ajuns la un total de 186 obiecte H400 observate, adica 46,5%.

Mircea