-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Iul 2021 14:50


-----------------------------------
Reteta grupului informal nu imi apartine dar pot sa spun ca-i cea mai buna ... cum sa zic, in acelasi sens in care  telescopul dobsonian este cel mai bun nu pentru ca ar fi cel mai performant dar este cel mai accesibil si usor de folosit.
Reteta grupului informal de astronomi amatori apartine lui John Dobson care impreuna cu doi discipoli , Bruce Sams si Jeff Roloff, a fondat in 1968 San Francisco Sidewalk Astronomers. Desi au inregistrat apoi asociatia ca non-profit pentru a putea colecta banii necesari pentru editarea unui buletin, au pastrat caracterul informal : fara comisii, comitete, alegeri, prezidii, dari de seama si tot footingul asociat.
Activitatea lor principala era sa-si instaleze telescoapele la coltul strazilor Jackson cu Broderick si sa faca ceea ce a devenit cunoscut drept Sidewalk Astronomy : sa ofere publicului larg observatii astronomice, insotite de explicatii. 
Iar dupa aparitia internetului, SFSA a trecut buletinul in format digital si a renuntat la calitatea oficiala, devenita inutila, de asociatie non-profit. 

http://www.sidewalkastronomers.us/id1.html

Atasez din Google Maps, coltul strazilor Jackson si Broderick din San Francisco, locul in care s-a nascut conceptul de Sidewalk Astronomy, aflat la mare pretuire (si) la Arad. Armand a facut deja unele pregatiri pentru ca in aceasta luna sa facem oleaca de Sidewalk Astronomy, atat de draga noua.

Am uitat sa povestesc in articolul de pe situl nostru: cu ocazia vernisajului, am distribuit colegilor de astroclub exemplare din cartea ''Cum sa inveti stelele'' editata de Astromix Cluj si exemplare din revista ''Pasi spre infinit'' a Asociatiei Astronomice ''Sirius'' din Barlad, asociatie cu care intretinem legaturi foarte bune de colaborare.

Mircea