-----------------------------------
zoth
27 Iun 2021 16:58


-----------------------------------
O sa spun de la bun inceput ca desenele prezentate pe acest topic:
- nu sunt la scara
- sunt simplificate la maxim dar pastreaza realitatea fizica
- unele unghiuri sau distante sunt exagerate pentru a evidentia problema in discutie

Si acum sa va arat si "solutia" aplicata de producator pentru minimizarea diferentei intre ecarturile prezentate in postul precedent. Am pus solutia intre ghilimele deoarece in opinia mea nu este o solutie, sau nu una corecta optic. Este mai degraba un compromis intre rezolvarea problemei si generarea unor aberatii necontrolabile.

Asadar producatorul nu a facut altceva decat sa incline prisma paralelogram astfel incat sa micsoreze diferenta intre cele doua ecarturi (vezi desenul de mai jos). Inclinarea prismei duce sigur la inducerea unui astigmatism destul de serios si la o descentrare a celui de-al doilea canal deoarece de aceasta prisma este lipit si cubul divizor.

Cu alte cuvinte, producatorul nu a rezolvat nici problema in totalitate (doar a ameliorat putin diferenta) si a mai riscat sa induca in sistem aberatii ce pot deveni incontrolabile.
Ca sa va faceti o idee despre inclinarea prismei, intre cele doua sageti galbene am masurat o distanta de aprox 2mm.