-----------------------------------
Tavi F.
13 Dec 2007 23:13


-----------------------------------
Prin cartile de optica (medii / avansate), sint date lucruri mai complexe exprimate intr-o forma generala. 
Eu am inceput cu lucrurile elementare, dar esentiale pt. a intelege ceva, fara a prelua formulele finale de undeva. Eventuale teste optice ar fi foarte bune.

- Distanta focala echivalenta a unui sistem cu doua lentile, o poti afla aplicind formula de mai sus, dar centrele optice (obiect/imagine) in care s-ar plasa lentila echivalenta, nu. 
In calculele gaussiene (pozitie/marime imagini) un dublet din lentile alipite, il poti reduce la o singura lentila echivalenta (cu centrele suprapuse).
 
- Abordarea unui sistem din mai mult de doua lentile distantate, se face construind imaginea din aproape in aproape, pe fiecare lentila. Imaginea (reala/virtuala) data de o lentila, constituie obiectul pt. urmatoarea lentila. Atentie la conventia semnelor.
Distanta focala rezultanta, se poate obtine calculind maririle intermediare, sigur, obiectul primei lentile fiind plasat la infinit.

Uitati cam ce vreau eu sa fac: un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm),    
Cu o lentila biconvexa 80 f/2.5 pe post de obiectiv, la 80x, nu mai distingi nimic  :shock:  

Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului. E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ?
In nici un caz, Plossl la f=2.5mm.
Ai nevoie de o amplificare suplimentara: pozitiva (redresor), sau negativa (Barlow).