-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Iun 2021 21:09


-----------------------------------
Csukas Matyas, observator veteran de stele variabile din Salonta si Armand Popa de la Astroclubul Galaxis au corectat denumirea pe care am dat-o novei si anume este o nova din Hercules ,nu din Aquila/ Vulturul. M-am conformat si am corectat si eu schita.
Steaua FF este din Vulturul dar nova se afla ''milimetric'' dincolo de granita, in Hercules.
Multumesc colegilor pentru corectare. De obicei nu activez granitele constelatiilor in Stellarium dar uite ce se poate intampla. 

Reamintesc forumului ca Matyas este autorul aplicatiei Pleione pentru observatorii de stele variabile :

https://pleione-rou.freewb.hu/


Marius

Acelasi Chris care ne-a semnalat nova, a raportat pe ''The60mmTelescopeClub'' ca a observat nova azi noapte si ca magnitudinea de aprox. 6mv pare ''pretty accurate'' deoarece FF Aql, din imediata vecinatate a novei, este o stea variabila intre 5,5-5,8mv iar nova i s-a parut ''just a little dimmer than the variable star'' adica ''doar putin mai slab luminoasa decat steaua variabila''.
Am comparat schita mea cu harta AAVSO pe care Armand a adaugat-o pe situl nostru si am ajuns la concluzia ca este corecta, ca si schita ta.
Binocluri avem, harti deci avem, tot ce ne lipseste este timp favorabil observatiilor.

Cer senin si succes la observatii,Mircea