-----------------------------------
zoth
05 Iun 2021 11:10


-----------------------------------
Multumesc pentru feedback  :) 

Am sa incep cu tudor: da, cu siguranta asa este, fizionomia ne diferentiaza atat ca aspect cat si ca perceptii. Aceasta diversitate defineste in cele din urma dinamica naturii umane. Afirmatia din citatul de mai sus a fost spusa evident pe jumatate in gluma, pe jumatate in serios. Pe mai departe insa, nu voi exclude din ecuatie ca Mircea e un cyborg cu camp vizual perfect circular  :lol: 

Foarte buna si observatia cu privire la specificatiile lipsa! Neatentia cu pricina m-a facut sa am o experienta oarecum neplacuta si cu binoclul Elite 10x56 la care evident nu era trecuta in specificatii distanta interpupilara.
ER-ul ocularului de 7mm nu ma deranjeaza esential, sunt obisnuit sa ma infing in ele si chiar imi place. Ceea ce nu-mi place e ca trebuie sa sucesc capul dupa diferite directii ca sa vad limita campului.

As mai puncta cateva aspecte de ordin tehnic: am spus ca am gasit in interiorul ocularului optica de la Nagler 1981. Asa este, insa doua diferente mi-au aprins beculetul mai tarziu, ... e vorba de curburile R2 si R7 pe care la ocularul de 7mm le-am gasit mult mai relaxate decat cele din desen. Daca ne uitam pe schema optica observam ca R2 apartine unei lentile pozitive iar R7 uneia negative. Daca puterile optice pastreza proportiile, nu inseamna altceva decat ca ocularul nostru foloseste sticle cu index mai mic, deci mai usoare si mai ieftine.
E foarte posibil sa ne aflam in fata unei situatii similare cu ocularele Hyperion, clone din sticle cu index mic dupa originalele LVW de la Vixen.

ER-ul ocularului: nu stiu daca am spus dar in prima imagine sunt datele tehnice ale unui ocular de 10mm focala testat pe un instrument cu raport focal 5. Din datele afisate putem extrage valoarea ER-ului care este de 12,3mm. Evident ca pentru un ocular de 7mm si ER-ul va fi mai mic. Modificari de valoare pot interveni si din cauza schimbarii sticlelor folosite.

In fine un ultim aspect pe care as vrea sa-l comentez: tendinta ultimelor decade aplicata in special opticilor de camp larg de a sacrifica din performanta de pe axa optica pentru a uniformiza rezultatele pe un camp cat mai mare. Personal nu o agreez dar exista foarte multa lume care se impaca cu ea. Se poate vedea tot in prima imagine la analiza spotului axial si marginal.