-----------------------------------
zoth
04 Iun 2021 21:46


-----------------------------------
Testarea ocularului a beneficiat (intre ghilimele) de o zi noroasa, cu multa lumina difuza pentru ca noaptea a fost imposibil in perioada asta. Testul a fost unul comparativ (cu Fujiyama orto de 7mm) facut pe luneta de 13cm.
Luminozitate buna, contrast bun, un ton usor rece comparat cu imaginea data de Fujiyama la nivel de parere, nivel de detaliu clar mai slab decat ocularul japonez dar imaginea in ansamblu mai placuta, data de campul generos, pe care fie spus, nu l-am vazut pana la limita diafragmei.
Cum sunt carcotas si imi place sa am totul sub control la observatii, am luat decizia sa limitez campul ocularului la o valoare mai rezonabila.
Valoare rezonabila pentru mine inseamna 68 grade, valoare unghiulara maxima la care pot vedea diafragma pe toata circumferinta.

Diafragma originala a ocularului are deschiderea de 25,5mm si este parte componenta a piesei ce strange optica principala. Spre norocul meu aceasta este prevazuta cu un degaj care permite montarea noii diafragme. Din pozele de mai jos o sa va dati seama usor despre ce vorbesc.
Noua diafragma a fost construita din tabla de alpaca de 0,2mm grosime si pentru un camp de 68 grade are o deschidere de 21,1mm. Nu am nimerit-o chiar la fix dar am ajuns la o valoare de aprox 20,9mm.
Am lipit noua diafragma in degajul piesei de strangere a opticii, am asamblat ocularul si am procedat la o noua testare, tot comparativa. Toate bune si frumoase, acum am avut totul sub control (diafragma vizibila pe toata circumferinta). Rezolutia data de ocular s-a confirmat a fi intradevar mai slaba decat cea data de ortoscopic, efectul kidney bean fiind cireasa de pe tort.
Deci inca o bila neagra.
Daca ar fi sa dau o nota acestui ocular, aceasta ar fi 7 pentru ca sunt intr-o dispozitie buna  :)