-----------------------------------
zoth
04 Iun 2021 18:48

Lacerta UWA 7mm
-----------------------------------
O sa spun de la bun inceput ca nu stiu daca din urmatoarele posturi va rezulta un review al acestui ocular dar urmeaza sa vedem asta impreuna... :roll:
Ma gandesc demult la cele doua oculare ale seriei (cel de 7mm si cel de 4mm) si la fel ca si Mircea am avut retineri mari pana sa fac pasul. Si asta nu pentru ca ar fi scumpe ci pentru ca aveam nevoie de doua oculare bune cu camp ceva mai mare.
Si am facut pasul cu cel de 7mm pentru ca el era pe stoc.

Inspectia vizuala la mine este primul pas dupa contactul cu inculpatu'. Exterior prelucrarile arata bine, inelul de cauciuc de pe corp asigura o priza buna, marimea ocularului este rezonabila (nu-mi plac ocularele mari si nici cele grele), inaltimea corpului 56mm, diametrul 45mm iar masa de circa 200gr.
Doua chestii nu-mi plac la exterior: lentila de ochi cam mica, doar 17mm diametru util si boneta de cauciuc care seamana leit cu cea a unui ocular de 2 lei.

La interior prelucrarile pastreaza acelasi standard, zonele sensibile sunt bine inegrite dar optica pare asamblata mai degraba in atelierul de tamplarie decat in laboratorul de optica. Am zarit la inspectia lentilelor dupa indepartarea barelului cu element barlow, puzderie de granule asemanatoare nisipului sau rumegusului la periferia elementului intermediar, imediat sub lentila de camp. Decizia a fost instantanee, trebuie sa desfac optica din corpul ocularului pentru indepartarea acelor granule. Partea utila a acestei operatii este ca aflu cu ocazia asta formula optica a inculpatului. Am rezolvat problema firisoarelor de praf care vazute prin lentila de camp pareau ditamai granulele si am aflat si formula optica. Cine zicea ca aceste oculare sunt clone Nagler avea dreptate, in interiorul corpului am gasit exact formula din imaginea de mai jos:

(va urma)