-----------------------------------
raduM
11 Dec 2007 22:43


-----------------------------------
Geminidele au fost observate pentru prima dată în 1862, relativ recent față de Perseide, de exemplu (Acestea erau observate de chinezi încă de la începutul erei noastre - dacă-mi aduc bine aminte, prin 30 AD apar înscrisuri relatând despre ele).
Geminidele au avut un debut slăbuț, dar s-au intensificat continuu.
Sunt asociate cu un asteroid, 3200 Phaethon (Nu Phaeton, asta-i altă socoteală) , care are orbită de excentricitate mare ca o cometă. De fapt, nimeni nu e hotărât dacă e cometă sau nu, unii spun că nu pentru că nu are coamă și nici coadă. Se presupune că apariția Geminidelor ar fi rezultatul unei coliziuni a lui Phaethon cu un alt asteroid, coliziune care ar fi generat roiul meteoric.
Orbita lui Phaethon a fost dedusă din observații directe asupra lui (observații spectroscopice. Nu știu dacă a fost "prins" vizual, are doar vre-o 5 km diametru mediu)
Despre materialul meteoric... dea Domnul să nu fie unul prea mare  :lol: Dacă găsiți un bolovan, iată un site care ne sfătuiește cum să-l deosebim ca meteorit: http://www.meteorites.com.au/found.html
În privința vre-unui meteorit din Geminide mă îndoiesc, având în minte dimensiunile asteroidului. Ar fi cam mult să cerem un meteorit care să reziste nefript până pe sol.  :D