-----------------------------------
iulian90
19 Mai 2021 20:51


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Recent am mai avut parte de 2 seri cu cer senin, cu nori trecatori ,si am mai facut teste cu camerele Samsung SCB 2000 si Meade DSI si un urma testelor am ales ca camera Samsung sa o folosesc ca videofinder, ca tot are obiectivul de camp larg Fujinon 5-50mm 1/1.6, care este potrivit pentru acest scop iar cu saturatia culorii nu am rezolvat nimic, camera nu are reglaj de saturatie culoare ,asa ca nu pot sa o fac sa afiseze imagini mai color. In acest caz este mult mai potrivita ca videofinder, avand o sensibilitate mare si un camp larg ,chiar si la focala de 50mm a obiectivului Fujinon. Am observat ca la expunerea de 32x, camera este mai sensibila decat ochiul, afisand stele mai slab luminoase decat finder-ul clasic 10x50 de pe telescop si este mult mai usor sa privesc pe monitor decat prin finder, mai ales cand telescopul este indreptat spre zenit.  :) 
Initial am montat camera direct pe unul din inelele de prindere ale telescopului, in paralel cu acesta, dar nu era colimata precis, asa ca azi am construit un suport cu reglaj pe doua axe pentru colimare, pe care am montat camera in paralel cu telescopul. Nu a iesit suportul fumos ca aspect,fiind facut din elemente sudate, sudurile au iesit cam urate, pentru ca sunt la inceput cu sudura, suruburile de colimare nu sunt coliniare, dar suportul isi face treaba cu brio, fiind foarte rigid. Ramane sa mai prind o seara senin ca sa fac un test, apoi il voi vopsi si il voi folosi pana ce voi face un alt suport mai frumos, pe masura ce capat experienta cu sudura.

Camera Meade s-a dovedit la fel de sensibila ca si camera Samsung la raportul focal f/5,5 ,prin reflectorul de 114/900mm, cu reducatorul de focala, si ofera imagini color, asa ca o prefer ca camera principala pentru astronomia asistata electronic. La numai 8 secunde expunere, camera nu numai ca mi-a afisat foarte bine galaxiile M 60 si M 59, dar si galaxia NGC 4647 de langa M 60, care vizual nu se vede prin reflectorul de 114mm (sau cel putin eu nu am reusit sa o observ), in imagine aparand slab luminoasa. :) 
Deci tipul acesta de astronomie este fantastica,  in felul acesta pot observa cu telescopul de 114mm obiecte ce abia cu reflectoare de 200-250mm se pot vedea vizual, extinzand astfel numarul de obiecte care le pot observa cu acest instrument cu apertura modesta, si asta din zona cu poluare luminoasa, care o pot contracara din softul de captura, fixand punctul de negru in histograma astfel incat cerul sa apara ma negru pe imagine, in timp ce luminozitatea obiectelor ramane la fel.  :) 
Dar asta nu inseamna ca voi renunta la observatiile vizuale, ele inca ofera acea senzatie ce nu poate fi inlocuita de sistemul EAA, voi continua cu observatiile vizuale in paralel cu observatiile tip EAA prin acest sistem cu telescop-camera-monitor sau telescop-camera-laptop, care ofera o vizualizare aproape in timp real. 
In schimb ,astrofotografia clasica (la obiecte DSO) o sa o practic mai rar, pentru ca are cerinte cam aspre pentru echipamentul pe care il am, expuneri lungi, ghidaj, cer mai negru, vreme stabila, mult timp pentru achizitii cadre light, cadre dark (si in cazul EAA sunt oarecum necesare daca se foloseste o camera de genul Meade DSI, dar cu expuneri mult mai scurte), cadre flat , cadre bias, mult timp si pentru procesare.