-----------------------------------
iulian90
15 Mai 2021 15:52


-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

Aseara am mai avut ocazia de a iesi cu camera Samsung SCB 2000 ,dar si cu camera Meade DSI la teste, prin luneta de 80/900mm si reducatorul de focala pe formatul 1,25". Ambele camere m-au uimit, ambele fiind potrivite pentru astronomia tip EAA. 

Camera Meade parea ca este mai putin sensibila, dar asta pentru ca reducatorul de focala vine mai aproape de senzorul acestei camere, rezultand un factor de micsorare mai mic si raportul focal al lunetei a scazut la numai f/7.8, deci o luminozitate mai scazuta spre deosebire de camera Samsung, unde am obtinut un raport focal de f/5.5 si luminozitatea este mai mare decat in cazul camerei Meade. Dar azi am marit distanta dintre reducator si senzor la camera Meade, adaugand o celula de lentila Barlow ca distantier ,astfel ajungand la un raport focal de f/5.1. Sunt curios ,cand va mai fi senin sa compar iar ambele camere,sa vad daca si Meade va da imagini la fel de luminoase ca camera Samsung.

Cu camera Samsung am "doborat recordul" observand galaxia NGC 3628 din Leo Triplet, cea care este foarte dificila la vizual si pe camera se observa relativ bine. Si roiul globular M 107 din Ophiucus, un alt obiect dificil, se vedea bine pe camera Samsung. Din pacate nu am reusit sa le fotografiez si cu camera Meade , galaxia trecand cu mult de meridian intr-o pozitie dificila pentru luneta, iar roiul nu l-am nimerit si cu acesta camera. 
In schimb , alte obiecte au fost capturate cu ambele camere, nebuloasele planetare M 27, M 57 si roiul globular M 71, in care se vad unele diferente, luminozitatea mai scazuta si imaginile mai mari la camera Meade si saturatia culorii mult mai scazuta in cazul camerei Samsung, desi este in modul color. Ramane sa mai maresc saturatia culorii la camera Samsung ,ca imaginea furnizata de aceasta sa fie mai color.

Concluzia mea este ca ambele camere sunt la fel de bune, trebuie doar aduse "la egal", Meade sa furnizeze imagini mai luminoase iar Samsung imagini mai color.