-----------------------------------
iulian90
12 Mai 2021 16:49


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari.  :) 

Aseara am mai iesit din nou la observatii, cerul fiind la fel de limpede ca si pe 10 mai. Am ales sa folosesc metoda clasica de cautare a obiectelor,cea cu privitul prin cautatorul telescopului si rasfoitul atlasului stelar la lumina slaba rosie a unei veioze speciale, insa cu ajutorul motorizarii de la montura, miscand montura din telecomanda, nu manual ,cu mana, ca in cazul monturii Dobson, cand aveam telescopul de 150mm montat pe acesta. 
Randamentul insa a scazut la jumatate, fata de metoda cu montura conectata la Stelarium de pe laptop, am  observat numai 22 obiecte in aproape 3 ore, pana la 1 noaptea, fiindca metoda clasica este mai anevioasa, trebuie sa privesti cand pe atlas, cautand un "traseu de navigare" din punctul unde este orientat telescopul, pana in punctul unde este situata urmatoarea tinta aleasa de pe atlas, cand in cautatorul telescopului, apoi in ocularul cel mai slab si cu campul cel mai mare de pe telescop, apoi iar pe atlas si tot asa mai departe, pana cand nimeresti obiectul respectiv. Dar cu toate acestea, sesiunea a fost una frumoasa, cu obiecte interesante, situate in regiuni de cer putin explorate de mine pana acum, cum ar fi partea sudica a constelatiilor Leul si Fecioara.  :) 

Am observat urmatoarele obiecte, aproape toate galaxii, dar si un quasar : 

In constelatia Leul :

NGC 3810, galaxie greu vizibila, mica ,foarte slab luminoasa, NGC 3640, relativ vizibila mica si slab luminoasa si NGC 3521 ,cea mai luminoasa galaxie dintre cele trei observate in Leul, fiind usor vizibila si mica.

In constelatia Fecioara (Virgo) :

NGC 4570 , o galaxie relativ bine vizibila si mica, NGC 4535 in schimb este foarte greu vizibila, NGC 4365, relativ bine vizibila, mica, eliptica. NGC 4261, este relativ vizibila, slab luminoasa , mica si rotunda, NGC 4281 este greu vizibila si mica. 
3C 273, quasarul cel mai stralucitor optic, situat la vreo 5 grade spre nord-vest de steaua Porrima Gamma Vir) si la peste 3 grade nord-est de Zaniah (Eta Vir), a fost obiectul cel mai greu de gasit, mi-a luat mai bine de 10 min. pana ce l-am reperat , a trebuit sa caut pe net o harta precisa cu zona in care se afla quasarul ,deoarece atlasul nu oferea o pozitie precisa a acestuia , am reglat luminozitatea telefonului la minim si privind cand pe ecranul telefonului, la harta cu 3C 273, cand la ocular, am gasit in sfarsit zona in care se afla quasarul. Abia la grosismentele de 116x (cu ocularul de 12mm ) si 155x (cu ocularul de 9mm) am reusit sa zaresc quasarul, care se afla la 2,5 miliarde de ani-lumina de noi, foarte greu vizibil , ca o stea foarte palida. :) L-am observat pentru prima oara acum trei ani, cu reflectorul de 114mm, dar este dificil de observat si cu reflectorul de 150mm.
Mai departe, tot in Fecioara am observat: NGC 4527, o galaxie greu vizibila, mica, foarte slab luminoasa si eliptica, NGC 4179 este relativ bine vizibila, ,mica si relativ luminoasa, situata langa un grup de 5-6 stele de mag. 7-8, undeva la 2,5 grade nord-est de steaua Zaniah (Eta Vir) NGC 4030 este relativ vizibila, mica si relativ luminoasa, eliptica, NGC 4546, relativ bine vizibila,relativ luminoasa, mica si eliptica, NGC 4666 in schimb este greu vizibila, mica si eliptica, difuza. NGC4665 este relativ vizibila, , mica si relativ slab luminoasa, NGC 4636, relativ vizibila, slab luminoasa, mica, rotunda si difuza, NGC 4643, este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, mica si rotunda, NGC 4753 este relativ vizibila, slab luminoasa, mica ,eliptica si difuza. Galaxia NGC 4699 este in schimb bine vizibila,luminoasa, mica si rotunda, dar NGC 4995 este foarte greu vizibila, abia zarindu-se,  NGC 4958 este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, foarte mica si rotunda si ultimul obiect observat aseara ,galaxia NGC 4856,este relativ greu vizibila, mica si slab luminoasa. 

In aceste trei seri (5, 10 si 11 mai 2021) am observat cam 109 obiecte de cer profund ,din care majoritatea galaxii, apoi si roiuri globulare, ceva nebuloase planetare si un quasar. 
Printre acestea , 6 galaxii sunt pentru prima oara observate, anume : NGC 3507 din Leo, cea care se observa fix in dreptul unei stele de m=10, NGC 4458, NGC 4535, NGC 4281, NGC 4665 si NGC 4995 din Virgo. Cu aceste galaxii am ajuns la 198 galaxii observate din 2016 si pana in prezent. :)