-----------------------------------
tudor
11 Mai 2021 22:28


-----------------------------------
Matrixul, Dbird, Cristian, mcuzic2002,
multumesc de cuvinte!

Cristian,
Da, Swarovski Habight 8x30 W varianta noua este un super binoclu cu o transmisie a luminii record de 96%. Am testat acest binoclu la un moment dat in  "binoclurile mele comparate intre ele" si este super sharp cu contrast extraordinar. Campul este cam mic in comparatie cu competitia actuala (7.8 grade) si are ceva reflexii parazite care pot deveni suparatoare in iluminare dificila.

mcuzic2002,
Orice binoclu mic si mai scump este sortit unor astfel de critici foarte indreptatite cand vine vorba de pret. Inteleg perfect logica. "De ce acest binoclu mic cand poti cumpara unul mai mare si mai luminos? Ratiunea mea este urmatoare si trebuie judecata in contextul meu subiectiv: Acest binoclu nu este calul meu de bataie. Daca ar fi sa investesc 2500 ron pe un singur binoclu si sa nu mai am altele in afara de acela, atunci in mod clar nu as cumpara un binoclu mic de 20mm, 25mm si nici de 32mm. As cumpara unul de cel putin 42mm, in conditiile date mai sus asa sfatuiesc si pe altii! Dar cum in realitate mai am si alte binocluri de diferite marimi, mi-a fost simplu sa-mi impun urmatoarea prioritate de nezdruncinat si anume: sa fie un binoclu cat de mic posibil, dar care sa nu faca rabat de la calitatea optica si mecanica. De ce il vreau sa fie foarte mic? Pentru ca va fi un binoclu folosit ocazional si care va sta oricum mai mult in buzunar, decat folosit, deoarece cel mai des voi folosi binocluri mai mari din posesie.  Astfel variantele 8x25 au picat din start ca sunt prea mari pentru ce cautam eu! Variante 8x30mm nici nu incapeau in discutie! Deci trebuie sa fie cat mai mic posibil si in acelasi timp calitativ optic si mecanic! La toate astea adaugati si placerea mea pentru binocluri si iaca am intrat in febra cumparaturilor!

Astfel m-am limitat sa studiez piata binoclurilor 8x20 si am avut in vizor mai multe variante de binocluri foarte bune si unele din ele foarte scumpe: Leica Ultravid 8x20, Nikon HG 8x20, Docter 8x21, Kowa Genesis 8x22 si Trinovid 8x20 BCA.  Dintre toate aceste binocluri mici am ales Leica Trinovid pentru ca este singurul binoclu dintre cele de mai sus care a indeplinit amandoua conditiile: sa fie cat mai mic posibil si in acelasi timp si bun optic/mecanic. Leica Utravid a fost imediat pe locul doi in optiunile mele, fiind umplut cu gaz inert si un pic mai bun optic dar nu cu mult decat Trinovidul. Insa este mai voluminos cand se pliaza datorita rotitei de focus supradimensionate pentru o folosire mai usoara. Astfel Ultravidul este cu aproximativ 5mm mai lung si lat decat Trinovidul. Cand vorbim de binocluri de buzunar 5mm sunt mult, cel putin pentru gusturile mele. Mai este si diferenta de pret enorma in conditiile in care Ultravidul este foarte asemanator optic cu Trinovidul! Si celelalte binocluri am gasit ca sunt mai voluminoase decat Trinovidul iar optic pot spune ca toate sunt cam in aceeasi categorie, fiecare avand slabiciuni si calitati ce se compenseaza unele pe altele. De exemplu un binoclu extraordinar este Docter 8x21 care are un camp vizual de 7.5 grade si un eye relief de 15mm dar pacat ca era cam cat un 10x25 de mare. Singura slabiciune serioasa a Trinovidului dar si a Ultravidului, in raport cu competitori de mai sus, este campul vizual mai mic, dar e compensata prin claritate si contrast foarte bune