-----------------------------------
Matrixul
07 Mai 2021 17:45


-----------------------------------
Am reusit azi (datorita unui prieten ce nu stiam ca are asa ceva prin casa) sa privesc in liniste de pe o terasa prin binoclul in cauza - Lacerta Smart 10x50. Aveti dreptate toti, intr-un fel.
Pentru banii cat costa nou este un binoclu foarte ok, se simte foarte bine in mana si la ochi, construit robust. NU port ochelari. Am privit cu ocularele la primul click - deschise pe jumatate si la al doilea click, deschise total, au acel sistem care prin miscarea ocularelor in sens invers se ridica "spre ochi", se "lungeste" portocularul, stiti la ce ma refer.  Cu ocularele "inchise" nu am putut privi convenabil.

Ca si termini de comparatie cu al meu Tento 10x50 care are o varsta apreciabila:
-la binoclul Lacerta EXISTA acel "fringe", acea margine mov care apare la marginile cladirilor, la muchii diverse insa pe mine nu ma deranjeaza din cale afara. Insa la Tento acest fringe este mai atenuat, in mod ciudat.
-este luminos si clar, deci este mult peste binoclul Tento. La Tento mi s-a parut imaginea mai lipsita atat de contrast cat si de lumina, probabil si pentru ca nu fost curatat niciodata, coating-ul diferit poate - voi stiti mai bine decat mine aceste motive.
-la stele se comporta foarte bine, apreciez la 75% zona de clar si doar pe margine se simte putin blur, stelele nu mai sunt atat de "sharp" ci tind spre a arata mai...pufoase.

Am avut cu mine si 2 filtre galbene, cam foarte galbene. Par ca sunt odihnitoare si parca creierul nu mai sesizeaza atat de mult acel fringe mov. Insa le-am dat jos pentru ca ma simteam ca intr-un film din razboiul mondial, ca un spion fara experienta, iti creaza acea imagine vintage, nu mai faci distinctia culorilor naturale. Eu nu voi folosi filtre galbene la ocularele unui binoclu. Poate doar privind Luna plina.

Nu am mai privit printr-un binoclu mai scump ca sa spun cu mana pe inima daca trebuie donat sau pastrat, am avut acum 2 ani un Skywatcher 20x80 care tin minte ca avea si el acest fringe DAR stelele erau punctiforme doar in centru...

Dar per total, pe mine m-a multumit acest Lacerta Smart 10x50. Ca o paranteza (ca am vazut ca s-a adus comparatia) m-am uitat de-a lungul existentei magazinului Lidl prin toate binoclurile comercializate de ei (Bresser, Auriol, parca a mai fost o marca) insa m-a luat durerea de cap la toate, intr-un minut. Nici nu am mai fost atent la "fringe", le-am asezat cuminte la loc imediat. Plastice ieftine, nici pentru copii nu cred ca le fac bine. Neclaritati, lumini parazite...

Imi cer scuze daca nu am fost mai explicit in descriere, chiar nu am mai facut vreodata vreo incercare de review a unui produs. L-am luat, l-am probat si mi-a placut ce am vazut si cum l-am simtit "butonand"-ul   - pe scurt.

Cer senin,dragilor !