-----------------------------------
fritz_wolf
04 Mai 2021 00:15


-----------------------------------
Va relatez pe scurt. Acum o saptamana am vazut la cineva un Lacerta Smart 10x50 nou, il cumparase de putin timp cu 650 lei. Eu cu ceva timp in urma mi-am cumparat un Celestron Nature DX 12X56. Am putut sa le compar (mere cu pere. Dar nu e asa o dramatica diferenta intre 10x si 12x). Intradevar, Lacerta e la pretul oficial jumatate din Celestron (desi pe al meu l-am cumparat nou cu 60% din pretul lui, deci am platit cu 100 lei mai mult decat pe Lacerta) insa diferenta este foarte mare. Lacerta dupa gusturile mele mi se pare MULT mai slab la tot ce se poate imagina. Imagine mai cetoasa, mai putin luminoasa, culori mai sterse, camp de claritate mai ingust, chiar se vede urat, insa la aberatii cromatice ambele sunt niste sorcove sinistre din punctul meu de vedere (se pare ca sunt extrem de pretentios la treaba asta si fiind complet pafarist, probabil am si pretentii nejustificat de mari pe bani probabil ridicoli - adica tot citind mi-am dat seama ca ceva sa-mi placa mie la aberatii cromatice costa o avere). Totusi si la CA Celestronul e usor mai suportabil. Deci acest Lacerta chiar mi se pare (dupa gusturile mele de absolut incepator) extrem de slab, sa nu spun prost total. Chiar nu l-as suporta acum ca am amaratul asta de Celestron care e branza buna intr-un puturos burduf de caine. Are avantajul, si chiar m-a frapat diferenta, unei claritati foarte bune in zona de centru, cam 60% dupa care se face varza spre margini (dar pentru mine asta nu conteaza), mai are avantajul unor culori efectiv superbe, am ramas chiar mirat si nu ma asteptam la asa minune! Nu are nici o coloratie, nu e nici rece si nici cald la culori, este pur si simplu corect. Campul de claritate nu e daramator fata de un porro vechi dar iti faci treaba cu el si mecanica este absolut superba, adica inca un punct peste orice asteptari. Insa aberatiile cromatice sunt teribile! Si inca nu am verificat asa cum probabil trebuie dar pare sa aiba si niste deformari geometrice, chestie care iarasi pe mine nu ma darama personal ca mi se rupe, nu admir arhitectura cu el. Dar mi-a mai venit curajul cand am vazut cat de prost este Lacerta! Peste orice asteptari, mai ales ca am mai vazut un porro Celestron 15x70 care desi foarte ieftin, e peste Lacerta si chiar acest porro Celestron are totusi aberatii cromatice ceva mai "umane" (mai mici). decat cele doua roof moderne.