-----------------------------------
tudor
20 Apr 2021 17:03


-----------------------------------


Am o intrebare pentru cei care se pricep - am citit pe forumuri americane ca un binoclu (astronomic, adica "balena") cu cat are lentile mai mari cu atat e mai dezavantajat (la observatii astronomice) in zonele cu poluare multa. Nu am inteles daca e vorba mai degraba de poluarea luminoasa data de orase sau si de poluarea efectiva a aerului sau ambele. Deci din ce inteleg eu daca ai lentile foarte mari, de exemplu cele de 100mm esti dezavantajat in zonele poluate si evident, avantajat in zonele curate, probabil cele intunecate unde nu exista surse artificiale de lumina (deci in zone nepopulate). Poate am inteles aiurea si poate e cineva care sa ma lamureasca despre ce e vorba? In mintea mea credeam ca daca ai lentila cat mai mare in diametru, cu atat vezi mai bine si mai multe stele (sper eu, nu verzi) in astronomie.



Este doar o impresie de contrast mai mare in instrumentele mai mici. In realitate instrumentul mai mare in diametru va capta mai multa lumina (informatie) in orice situatie. Iti va lumina griul cerului poluat luminos dar iti va lumina proportional si galaxia Andromeda de exemplu.

In legatura cu binoclul de 20x65 este interesant, dar cam imi pare si mie o strutocamila, fiind cam voluminos pentru un binoclu de doar 65mm. Stiu, fiind lung cu focala lunga, rezolva niste probleme optice mai usor dar este mare aproape cat un 25x100, el fiind doar un 20x65. Deci cum a zis Dbird mai bine iti iei un 25x100 decat acest binoclu cam la fel de voluminos. Apoi tot din reviewul din linckul tau reiese ca are un eyerelief foarte mic ce il cam descalifica nu numai pentru purtatorii de ochelari dar si pentru cei ce nu poarta ochelari. De ce zic asta, pentru ca un binoclu asa mare de pe trepied trebuie sa detina un eyerelief cat mai "iertator" pentru ca oricum pozitiile la ocular sunt mai dificile la trepied si cativa milimetrii in plus vor da un confort vizual mai mare. Confortul vizual conteaza enorm la binoclurile mari de pe trepied cand corpul nostru trebuie sa fie cat mai relaxat, cea mai mica incordare  a gatului, spatelui va strica toata placerea! 

Iar despre binoclurile APM din seria ED  cred ca sunt la ora actuala cam cele mai bune binocluri porro de pe piata si de asta isi merita toti banii in plus. Eu de asta am luat APM 16x70 APO ED. Vorba aia: "platesti o data si plangi doar o singura data"...Oricum trebuie investit apoi si intr-un trepied si cap de trepied foarte teapan.

Am vazut ceva "fum" pe aici  :)  :
Sunt sigur ca toti suntem stresati...dar sunt sigur ca e vorba doar de neintelegere...Dbird a raspuns multor grabiti (entuziasmati de prima achizite binoculara) si care defapt ei erau oricum "hotarati" poate  inca dinainte sa ceara parerile noastre. Si nu e nimic rau in asta, doar ca pare ca nu se cantaresc sfaturile primite. Asta a si spus si la inceput Dbird, si ati si cazut deacord amandoi ca asta este si situatia, cum reiese si din comentarii! Sunt sigur ca o sa fie pace :) 
Oricum sa stapanesti sanatos noul tau binoclu! Si nu te lasa de review...il vrem :)