-----------------------------------
raduM
07 Dec 2007 20:31


-----------------------------------
Cred că e vorba aici de lipsa unei școli închegate.
Matei Alexescu a creat prin cărțile lui o școală: mulți au început atunci, pe baza respectivelor cărți, să construiască o lunetă sau să șlefuiască o oglindă. Dar faptul că nu s-au închegat într-un club - și nu din vina lor, ci pentru că nu știau unul de altul - a dat naștere unor lupi singuratici care țin mai degrabă de generația "știință și tehnică". Tinerii (bine, nu chiar toți), acum, țin de altă generație: generația "referate.ro"  :( . 
Nu mai există plăcerea de a meșteri de dragul plăcerii și a lucrului ieșit de pe mâna ta. Nu mai e cunoscută satisfacția enormă pe care o oferă așa ceva. Valorile s-au schimbat, cultura de asemenea. O societate de consum nu-și permite satisfacții de genul slefuitului unei oglinzi.  Acum, cărțile lui Alexescu sunt quasiuitate. 
Dar s-a dezvoltat comunicarea, mă refer chiar la forumul nostru. Și am să împrumut din stilul regretatului Abel  :wink: : forumul poate constitui baza și mijlocul de comunicare al unei școli închegate care să reformeze plăcerea de a cunoaște, de a lucra, de a te perfecționa prin lucru (plăcere de chinez bătrân care împletește arbori  :lol: ).
Am mai spus undeva pe aici: abia aștept o perioadă liberă, să încerc să șlefuiesc o oglindă.