-----------------------------------
Cata2
11 Apr 2021 10:26


-----------------------------------
Aseară am reu&#537;it să ies &#537;i eu la observa&#539;ii. După ce am updatat tubul 150/750 în urmă cu ceva timp acesta de&#537;i primise calită&#539;i premium ajunsese la un volum &#537;i greutate dublă fa&#539;ă de original a&#537;a că a ajuns mobilier.... Am luat decizia să-l montez afară pe o montura alt-az fixă &#537;i să-l protejez cu o husă....a&#537;a că aseară l-am vizitat doar cu un ocular PL 30mm . Ve&#537;ti bune, cer senin, temperatură ok, tub deja montat, colimat &#537;i aclimatizat.....până &#537;i focusul se păstrase de la ultima folosin&#539;ă... :D . Singura problemă a fost laserul care mi-a dat low battery, iar luneta căutătoare era în valiza mak-ului, care era în portbagajul ma&#537;inii, care era la so&#539;ie..............am încercat cu binoclul 10x50 pus pe tub. O prostie, nu merge. A&#537;a că am scos afară montura paralelogram cu binoclul 15x70. Am reu&#537;it să fac observa&#539;ii paralele binoclu- telescop. Am început cu Pleiadele. Telescopul la 25x abia le cuprindea, pe când binoclul le cuprindea generos. Nu au apărut stele în plus în telescop fa&#539;ă de binoclu, doar că imaginea era răsturnată. Am trecut la Hiade care le-am studiat mai mult cu binoclul deoarece telescopul nu el cuprindea. M-am oprit la Aldebaran pe care l-am comparat cu o stea care îmi sufla în ceafă....Arcturus, care de&#537;i mai mică fiind mai aproape de noi se vedea mai mare. După am trecut la Sirius &#537;i mai departe în Orion. Aici am zăbovit mai mult timp în care am tras ni&#537;te concluzii. Mi-am dat seama de ce mă rătăceam cu telescopul &#537;i nu găseam anumite obiecte când mă orientam cu sky safari ..... imaginea răsturnată din telescop. De altfel am văzul la fel de bine nebuloasa din Orion prin binoclu, poate chiar mai bine deoarece folosind amândoi ochii am reu&#537;it să văd mai u&#537;or detaliile. Ca să nu mai spun că nu-&#539;i mai obosesc a&#537;a rău ochii. Diseară dacă este senin am să compar binoclul cu mak-ul+bino. A&#537; mai dori să-i mul&#539;umesc colegului nostru Tudor pentru că m-a inspirat să-mi construiesc montura paralelogram care după mine este cea mai bună pentru binoclu, dar &#537;i pentru binoclul 15x70 care mie mi se pare deosebit.