-----------------------------------
iulian90
10 Apr 2021 12:25


-----------------------------------
Buna idee, o sa incerc in Photoshop, sa vad daca pot corecta efectul "fringe" la stele, cauzat de aberatia cromatica. :)

Prezint o imagine cu galaxia NGC 2903 din Leo, fotografiata aseara, cu acelasi echipament ca si alaltaseara, doar ca am facut pozele la focala nativa de 900mm a lunetei de 80mm (am scos reducatorul de focala).
Imaginea galaxiei iese mai intunecata, dar galaxia apare  mai mare, mai detaliata, iar stelele din cadru apar punctiforme, chiar si spre colturile cadrului, fara coma cum e in cazul cu reducatorul de focala, vignetarea e aproape inexistenta fara reducatorul de focala (acesta este insa mai avantajos la nebuloase slab luminoase si extinse).
Am facut 55 cadre cu expunere de 2 minute fiecare,la ISO 800 cu camera Canon 450D. 

Prima oara am vrut sa fotografiez galaxia M 101 din Ursa Major, la focala de 900mm, dar montura era intr-o pozitie nasoala, cu axa DEC aproape pe verticala si din cauza jocului (backlash) pe axa RA, ghidajul nu functiona cum trebuie, cadrele imi ieseau miscate, iar galaxia abia se vedea pe cadre (trebuie cam 4 ore de integrare, cu cadre de 4 minute ca sa apara mai bine aceasta galaxie in imagine), asa ca am renuntat si am ales sa fotografiez galaxiile din Virgo, dar si acestea se aflau in directia becului stradal, care batea in luneta,pana la urma am ales sa fotografiez galaxia NGC 2903.  :)