-----------------------------------
dragos.n
01 Apr 2021 08:24


-----------------------------------
Multumesc. 

Deci era aceeasi cu ce am vazut eu dincolo. Dar problema cursei scurte ramane. In schimb m-am uitat la diagonala erectoare de la William Optics, si aceea are o cursa de 15mm, Daca s-ar putea schimba corpul diagonalei erectoare cu un corp normal, ar fi probabil o solutie. Dar din punctul meu de vedere, cam scumpa si nesigura. Ca sa fi sigur ca acoperi o diferenta de drum optic de 15mm ar fi nevoie de o cursa de 20mm sau peste.

Si mai e o problema care poate sa apara. Distanta dintre corpul telescopului si diagonala trebuie sa fie minima. Asta inseamna un adaptor foarte scurt. Iar daca adaptorul e foarte scurt, diagonala, si evident partea rotativa, sunt foarte aproape de corp. Si daca filetul din corp este extern, atunci adaptorul nu poate fi foarte scurt, poate 10mm. Care sunt efectiv mancati din cei foarte putini disponibili. Si pe langa asta nu am gasit nicaieri cat de lung este drumul optic al diagonalelor cu focuser.

Mai exista insa o posibilitate. Spre deosebire de mak-urile de la SW, cele rusesti nu au oglinda secundara imprimata pe meniscul din fata, ci e separata si prinsa pe menisc.  Cum e prinsa nu stiu, dar daca e prinsa in suruburi, ca la SC-uri, e ideal. O mica deplasare a ei spre oglinda primara poate scoate  mult focarul in afara. Evident, cu o mica pierdere de lumina.