-----------------------------------
zoth
13 Mar 2021 11:56


-----------------------------------
Multumesc Marius, intradevar asta e formula dupa care imi fac si eu calculele  :) 

Pentru ca am fost destul de laconic aseara, revin cu unele considerente personale in ce priveste comoditatea observatiilor. Fara a avea pretentia de a impune un standard, personal am impartit ocularele in 3 categorii functie de comoditate sau mai bine zis de raportul intre comoditatea observatiei si informatia (sau satisfactia) obtinuta:

- oculare de camp mic 25-50 grade (triplete Hastings, monocentrice, Abbe ortoscopic, Plossl, etc)
Sunt ocularele care solicita cel mai putin ochiul si prin urmare sunt cele mai comode. Pentru a analiza zona de interes din campul vizual, muschii oculari sunt solicitati la minim si deci obsevatii de lunga durata sunt posibile fara efort evident.
Lumea se plange insa ca la magnificatii mici aceste oculare ofera prea putina informatie iar la magnificatii mari tinta fuge prea repede din camp. Lumea are dreptate  :) 

- oculare de camp mediu 55-68 grade (Erfle, Scidmore, Panoptic, LVW, etc)
Solicitarea muschilor oculari se afla undeva la nivel mediu deoarece pentru analiza zonei de interes din campul vizual miscarea globilor oculari este mai ampla. Cu toate astea sunt considerate oculare comode si care dau un nivel bun de informatie.

- oculare de camp mare 72-100 grade (Nagler, Delos, Ethos, etc)
Sunt oculare care solicita maxim ochiul deoarece este nativ reflexul de a misca initial globul ocular si apoi capul. Zona de analiza din campul vizual poate fi accesata cu o miscare ampla a ochilor iar in unele cazuri cand zona de interes se afla la marginea campului vizual este necesara si miscarea capului. Personal mi se par foarte obositoare dar multa lume le adora din cauza informatiei bogate din camp si a timpului mai mare in care tinta vizata este accesibila.