-----------------------------------
iulian90
08 Mar 2021 19:36


-----------------------------------
Faine rapoarte de observatii Armand, felicitari. :D 

Aseara am mai iesit si eu la observatii vizuale cu reflectorul de 150/1400mm ,ocularele de 40mm ,20mm si 12mm, plus filtrul UHC si echipamentul astrofoto format din luneta de 80mm/900mm cu reductor de focala , camera foto Canon 450D, camera Meade DSI I color pentru ghidaj, montura ecuatoriale Bresser Exos 1 motorizata si cu ghidaj. 

In ultimul timp , de cand am inceput sa ma ocup mai mult cu astrofotografia, dar si din cauza frigului, observatiile vizuale le-am cam lasat. Tot din cauza frigului cand ieseam pentru astrofoto, montam echipamentul, faceam alinierea polara, calibrarea etc. apoi intram in casa si mai ieseam din cand in cand sa verific daca nu apar probleme. 
Iarna aceasta a fost mai friguroasa decat precedenta,in mare parte innorat, cu ceata, nori jos ,inalti, per total  a fost o iarna cam urata, cu putine ocazii, in care prima astrofotografia, mai ales de cand mi-am facut upgrade la montura (motorizare pe ambele axe,ghidaj ) si la luneta de 80mm (reductor de focala, montare luneta si camera de ghidaj in paralel cu luneta de 80mm).
Insa nu prea am facut bine ca am lasat deoparte observatiile vizuale, chiar daca astrofotografia este interesanta, observatiile vizuale au farmecul lor. 
De cand s-a mai incalzit am inceput sa fac si observatii vizuale, in paralel cu astrofotografia. Dupa ce montez si pun  la punct echipamentul astrofoto, incep cu observatiile vizuale si mai verific din cand in cand echipametul astrofoto, mai ales ca acum nu mai trebuie sa stau mereu cu ochii pe display-ul camerei foto sa vad daca nu ies stelele alungite , acum am incredere mare in sistemul de autoghidaj si imi pot indrepta atentia si spre observatiile vizuale.

Aseara a fost cerul senin curat si vreme stabila, asa ca am avut timp destul sa observ cu telescopul de 150mm urmatoarele obiecte ceresti:

-Roiul globular M 79 din Lepus (Iepurele). Se vedea relativ bine la grosismentele de 70x (cu ocularul de 20mm ) si 116x (cu ocularul de 12mm), fiind totusi relativ slab luminos.

-Nebuloasa NGC 2023 din Orion, din preajma stelei Alnitak / Zeta Ori, se observa greu, ca o nebulozitate foarte slab luminoasa in jurul stelei HIP 26816 de 7.8 magnitudini, mai mult la grosismentul de 116x, dar si la 70x.

-Nebuloasa M 1 din Taurul, se observa si ea greu la grosismentele de 35x si 70x , dar la 116x sau mai sus aproape ca nu se mai vedea. Am incercat si cu filtrul UHC dar nu ajuta prea mult, nebuloasa emitand intr-un spectru mai larg, nu doar in benzile O III sau H-Alpha.

-Nebuloasa IC 2159 / Monkey in asociere cu roiul dschis NGC 2175 din Orion, din apropiere de steaua Chi 2 Ori din capatul "bratului ridicat" al lui Orion. Pe cand roiul NGC 2175 se observa relativ bine, vazand 8-9 stele, din care o stea mai stralucitoare si restul slab luminoase ,printre care si o dubla cu separatie relativ larga, nebuloasa IC 2159 se observa numai cu filtrul UHC atasat la ocularele de 40mm (g=35x) si de 20mm (g=70x), numai ca o slaba crestere a tonului de fond al cerului, in dreptul roiului NGC 2175.

-Roiul deschis M 41 din Canis Major se observa bine, avand peste 20 stele, din care 6 mai stralucitoare, 2 duble, din care una vizibila, asimetrica, cealalta mai slab luminoasa, dar relativ simetrica, ambele cu separatie relativ mica.

-Roiul deschis NGC 2362 / Tau Canis Majoris Cluster, se observa si el, insa mai greu, avand in jur de 10 stele slabe si foarte slabe ce inconjoara steaua Tau CMa, fiind relativ mic si compact.

-Roiul deschis M 47 din Puppis se observa foarte bine, avand 17-18 stele, din care 5 mai stralucitoare ,printre care si cateva duble, 4 ceva mai slabe, restul fiind slabe si mai imprasitate decat cele stralucitore.

-Roiul deschis M 46 tot din Puppis ,in schimb are numai stele slab luminoase, in numar de 1, din care doar 2-3 putin mai luminoase.

-Nebuloasa planetara NGC 2438 din partea nordica a roiului  M 46 se observa foarte greu fara filtrul UHC, la grosismentul de 70x mai mult, iar cu filtrul UHC, se observa ceva mai "bine", dar totusi greu, ca un mic disc cenusiu.

-Roiul deschis M 93 din Puppis, era bime vizibil, avand peste 15 stele, din care 2 ceva mai luminoase, restul slab luminoase, fiind relativ mic si compact.

-Roiul deschis M 67 din Racul, era bine vizibil, relativ mare dar compact, avand peste 20 stele.

Am terminat sesiunea cu galaxia NGC 2683 din Linx, de deasupra constelatiei Racul, care se observarelativ greu ,fiind slab luminoasa, de forma eliptic-alungita.

Spre miezul noptii s-a facut un frig patrunzator, asa ca dupa ora 23 am terminat cu observatiile vizuale si am intrat in casa, iesind doar ca sa mai strang si echipamentul astrofoto atunci cand a terminat de facut cadrele dark, dupa cele la obiecte DSO, pe care le puteti vizualiza in acest topic: 

Am inchis topicul si-am separat mesajele de la pagina 101 intr-un nou topic "".
Moderator MariusP