-----------------------------------
gpaunescu
05 Mar 2021 17:28


-----------------------------------
Da, nu se poate pune in equatorial (de ex. Celestron Nexstar 5SE se poate pune in EQ, dar e vorba de alt pret) si nu are mod manual.

Din cate vad din fotografii de la Celestron pe site prinderea, se face cu sina clasica  vixen, deci e posibil sa se schimbe tubul cu orice are acest tip de sina.
Dar din pacate nu vad ce greutate suporta montura: banuiesc ca intre 3.5-5Kg (5kg in cel mai bun caz)

Eu am Celestron Nexstar 5SE (cu montura asemanatoare) si montura tremura destul de tare, comparata cu AZ-GTi care e foarte solida. La visual poate nu deranjaza foarte multa, dar odata era putin vant si a facut imposibila fotografierea; la fiecare rafala de vant tremura foarte rau.

Vezi ca exista si AZ-GTe, care e mai ieftina (nu are decodoare care sa tina minte faptul ca ai miscat-o manual dupa ce ai facut aliniere si sa revina); in rest e la fel ca AZ-GTi si decodoarele alea nu stiu daca le vei folosi; adica daca vrei sa o misti dupa aliniere, o faci cu telecomanda si in felul acesta nu se pierde alinierea.
La AZ-GTI, modul manual eu il folosesc numai cand tb sa o aduc in pozitia home, inainte de aliniere.