-----------------------------------
Gaman Gabriel
21 Feb 2021 21:17


-----------------------------------
Multumesc tudor!

Buna seara! 
Fiind duminica si cerul destul de senin, am scos telescopul la joaca. Nu mi-am facut nici plan de observatie dar am zis sa vad ce se poate vedea.

Luna - Foarte frumoasa &#537;i deosebit de clara cu ocularul de 25mm. La 400x, imaginea e inca destul de clara si se pot observa detalii chiar super. In special, craterele arata bine si simt ca as vrea sa zbor deasupra lor intr-o racheta.

Marte - E foarte mic acum fata de vara trecuta. La 400x observ cu greu o nuanta mai inchisa la culoare la suprafata si cam atat. Sper ca Perseverance o duce bine acolo, e totusi cam frig.

M42 - Din cauza Lunii, o mare parte din nebulozitate nu se vede. Cu vederea periferica e un pic mai bine dar o sa astept o noapte fara Luna pe cer. Totusi, e fascinant sa privesti o maternitate de stele din propria ta curte.

Betelgeuse - O stea destul de misterioasa si cu o culoare calda. Prin telescop e relaxant sa o privesti dar nu as vrea sa fiu langa Betelgeuse pentru ca stim cu totii cat de imprevizibila poate fi. Am privit-o cu ocularul de 25mm cateva minute bune si mi-am imaginat daca o sa o vad ca supernova pe parcursul vietii mele scurte in comparatie cu cea a unei stele.

Alcor si Mizar - Cu totii cred ca le cunoastem. Aici se afla una dintre stelele duble preferate ale mele si e o placere sa revin mereu si mereu sa privesc si sa imi imaginez cum ar fi sa traiesc pe o planeta aflata intr-un sistem binar.

Cam atat pentru aceasta seara. Cerul e acum acoperit de o perdea fina de nori cetosi care parca stiau ca ies cu telescopul si au vrut sa imi faca o surpriza neplacuta.