-----------------------------------
florin_astro
28 Noi 2007 23:05


-----------------------------------
Salut Catalin, inca nu am reusit sa vad modelul exact al obiectivului. Putina aberatie cromatica am si eu in poze, insa in mare parte am reusit sa o scot in photoshop si iris. Chiar acum lucrez la cateva idei de corectare a aberatiei cromatice in photoshop. Poate ar fi bine, fiind deja destui astrofotografi amatori sa deschidem un topic in care sa perezentam cateva metode de prelucrare a imaginilor in diferite programe gen photoshop, iris, etc. Stiu ca in trecut s-a mai deschis aceasta discutie, insa nu s-a concretizat inca nimic in acest sens. Revenind la subiect, am observat ca aberatia cromtica devine foarte suparatoare daca fac color stretching in iris, sau maresc excesiv contrastul in photoshop, pentru a scoate in evidenta detaliile slabe. Pentru a creste raportul semnal zgomot cat mai mult am expus subframurile la 30 secunde nu 15 (de altfel Luna si poluarea luminoasa nici nu imi permiteau mai mult). De asemenea aberatia cromatica care apare pe marginile pozei poate fi mult redusa daca in iris se separa canalele de culoare si se executa comanda coregister2 care face aliniere automata a celor 3 canale astfel incat sa se suprapuna perfect toate stele din imagine. Daca vrei iti pot trimite un raw pe privat sa il studiezi.
Cer senin!