-----------------------------------
jimao22
23 Ian 2021 00:27


-----------------------------------
Am sa resuscitez acest topic, fiindca lucruri minunate se vor intampla cu aceasta montura in viitorul foarte apropiat.
Este vorba de motorizare ei pe ambele axe, cu motoare pas-cu-pas, controlate prin OnStep.
Pentru cine nu stie, OnStep este o platforma dezvoltata initial de un american, in sistem open-source, care a vrut sa creeze (si a reusit) un controler ce poate sa controleze ORICE montura (ecuatoriala sau azimutala), avand ORICE raport de transmisie si avand ORICE complexitate doreste sa ii faca userul/constructorul. Este un sistem atat de flexibil incat eu am ramas fascinat cand l-am descoperit.
Si l-am descoperit in urma cu o saptamana.

Am sa va povestesc istoria, dar mai intai sa va explic premizele.

Acum aproximativ 2 saptamani, am facut un upgrade important la cealalta monturica a mea portabila - iOptron SkyGuider, in sensul in care am adaptat pentru axa de declinatie (care era o chestie de-a dreptul grobiana - o bucsa cu 2 suruburi de strangere) o piesa "L" de la Skywatcher StarAdventurer, care este un sistem foarte elegant de reglare a miscarilor pe cele 2 axe. Ati vazut aceste sisteme chiar la montura de fata (Mioritica), sunt cele de care rotesti un buton si se roteste telescopul pe una sau alta dintre axe. Am facut acest lucru fiindca facand astrofoto cu ea, era aproape imposibil sa ajung intr-o pozitie predefinita fara sa pierd aproape tot atat de mult timp cat imi lua pentru achizitia de imagini. In plus, indiferent cat de bine faceam punerea in pol, folosind chiar sistemul de la POLEMASTER, tot aveam drift pe declinatie, suficient cat sa imi strice pozele mai lungi ca expunere. Se impunea deci sa ma gandesc la o metoda prin care sa fac ghidaj si dupa axa de declinatie, iar aceasta piesa adaptata la SkyGuider era primul pas in directia asta. Doar ca habar nu aveam cum sa fac mai departe.

Pozele de mai jos explica ce am facut la iOptron. Chiar daca pare ca nu are legatura cu Mioritica, o sa vedeti ca are...