-----------------------------------
GunDALF
14 Ian 2021 19:14


-----------------------------------
Intre timp m-am mai documentat si eu si ce pot spune e ca la planetara mea (ASI462MC) dar si la altele, High Speed Mode (HSM) te duce in ADC-ul de 10 biti automat. E adevarat ca se dubleaza fps-ul (in conditii ideale/bune de expunere) si asta nu e deloc un avantaj de neglijat. Ca sa tragi in 12 biti, trebuie ca HSM sa fie inactiv, obligatoriu.

RAW8, RAW16, RGB se refera la spatiul de culoare. 

In RGB24 fiecare pixel are alocati 3 biti, unul pentru fiecare canal (R, G, B). In RGB32 inca un bit este alocat pixelului, chiar daca acesta nu este utilizat. Fisierele sunt foarte mari. In spatiile RGB debayerarea e facuta in camera sau de catre driver.

Avantajul spatiilor de culoare RAW este dimensiunea redusa a fisierelor rezultate. Fiecarui pixel i se atribuie bitul/bitii care reprezinta gradientul de luminozitate al pixelului. Totodata se salveaza si informatia matricei bayer, urmand a fi decodata ulterior de catre softuri. Dezavantajul spatiilor de culoare RAW ar fi ca necesita softuri capabile sa decodeze matricea, efectuand debayerarea, insa acestea folosesc algoritmi (desi mai lenti) mult mai buni decat debayerarea direct in camera. Asa ca, totul se transforma in avantaj. Noi, astrofotografii, nu trebuie sa ne batem capul ca n-avem astfel de softuri... caci cele cu care lucram (Autostakkert, Registax etc.) deja stiu ce e aia debayerare.
In RAW8 se aloca cate un bit fiecarui pixel, in RAW16 cate doi biti. Astfel, in RAW 8 vom avea de la 0 la 255 (2 la puterea 8) trepte de stralucire, iar in RAW16 vom avea de la 0 la 65535 (2 la puterea 16). Acum intervine chichirezul: cand camera e pe ADC-ul de pe 10 biti, aceasta inseamna ca poate crea numai 1024 de valori ale stralucirii. Cand e pe ADC-ul de 12 biti, poate crea 4096 de trepte de stralucire. Cum ai da-o, nu incap in ce poate oferi spatiul RAW8 (255 valori). De aici rezulta ca RAW16 e calea de urmat cand folosim o camera planetara si nu numai, cu conditia sa avem si semnal bun. Daca totusi captura necesita un fps mai mare, atunci putem  opta pentru RAW8, caci in RAW16 HSM nu e activ (cel putin la camera mea). Mno, 255 de nivele de stralucire nu-s chiar de colo si nu posterizeaza rezultatul, nici dupa editari multiple. :mrgreen: 
Dincolo de avantajul ca spatiile RAW reprezinta fidel ceea ce "vede" senzorul, avem si avantajul unor fisiere mai mici, fata de RGB.
Sper ca explicatia mea sa-i ajute si pe altii sa priceapa diferentele dintre spatiile de culoare si cum se adreseaza camera acestora.

Si mai voiam sa adaug un articol despre sampling si va rog sa va concentrati pe ultima fraza din acesta, caci reprezinta esenta. ;)
https://www.planetary-astronomy-and-imaging.com/en/what-is-sampling/