-----------------------------------
GunDALF
10 Ian 2021 09:06


-----------------------------------
De&#537;i din punct de vedere mecacanic e bine construită, montura e trasă in jos de motoarele ieftine &#537;i de firmware, cu sau fără ghidaj, nu are precizia cerută pentru fotografii cu timp de expunere lung &#536;I focală lungă.

Din cate opinii am citit eu pe forumuri straine (in virtutea carora mi-am cumparat AZ-GTi), cu multi posesori ai acestei monturi, am putut face o medie aproximativa a capabilitatilor aceste monturi. Am luat de baza opiniile celor ce chiar stiu cum sa lucreze cu aceasta montura. Asta deoarece sunt extrem de multi care nu stiu si dau vina pe montura.
Deci, sa concluzionam:
- montura aliniata polar foarte precis, poate asigura de la 30 secunde pana la 1-2 minute neghidat pana la 400 mm (chiar si la 600 mm),
- la focale de cca. 300-400 mm, poate asigura de la 4-5 minute pana chiar la 10-15 minute ghidat (unii au ajuns si la 20 minute).
Acestea sunt garantate pentru focale de pana in 200 mm, cu alinieri polare corespunzatoare. Evident, in conditii de incarcare sub limita a monturii si in conditii favorabile ale vremii.
Eu zic ca pentru un asemenea setup, performanta e mai mult decat multmitoare.
Firmware-ul 3.20 (care nu este ultimul) este cel mai potrivit pentru ghidaj. Cele aparute dupa el au ceva bug-uri si nu permit ghidarea corecta (pe declinatie).
N-am testat inca montura la long exposures, o voi face cu prima ocazie. Ce pot sa spun deocamdata e ca la planete, urmarirea la focale echivalente extrem de lungi (3750 mm, in cazul Mak-ului 127) e deosebit de smooth, lina si precisa, cred ca chiar mai lina si precisa decat la fosta mea HEQ5 Synscan GoTo. E putin mai susceptibila a vibra la influente externe, dar asta e, e un setup ultralight. Uite aici [url=https://www.youtube.com/watch?v=ZwfD-kBm39M&feature=youtu.be]un clip cu Marte la 3750 mm, cu aliniere polara grosiera cu laserul din mana, intr-o zi in care batea vantul si mai treceau si TIR-uri pe soseaua langa care eram. In orice caz, opinia mea este ca sunt banii printre cei investiti cel mai bine intr-un echipament astro, cam pe acelasi loc cu Powermate. :D