-----------------------------------
GMax3
09 Ian 2021 12:32


-----------------------------------
Multumesc pentru carte , e interesanta ( cat am rasfoit la ea acum cateva minute) .
 Vazusem graficul ala acum cateva zile , postat de Mircea Pteancu acum ceva timp in alt topic . Si daaaa...citisem si discutia despre cele doua lunete .
  Conform graficului ca sa filtrez cromatismul ar trebui sa am o lungime a tubului de 1370 mm si ca sa il elimin ar trebui sa am o lungime de 2740 mm minim ( cam mult :)  ) .
   Ca sa modific focala cand o sa am nevoie acuta de lipsa cromatismului sau cromatismul e foarte accentuat pentru ce vreau sa fac , pot sa reduc simplu apertura lunetei  cu un capac din carton sau plastic cu o gaura de marimea aperturei pe care o vizez ca sa ajung la focala dorita si ajung la apertura acromatului tau , daca nu cumva mai mare , la un pret comod . :)
    Eu cred in continuare ca luneta asta merita banii si se muleaza foarte bine  pe cerintele mele actuale , eu fiind un amator fara prea mult timp liber cu o profesie la o distanta de 100 UA de astronomie  si caruia din fericire/nefericire ii plac stelele , chiar daca de cateva zile le vad verzi . :D