-----------------------------------
tudor
06 Ian 2021 03:29

Desenele mele cu ce am vazut la ocular
-----------------------------------
In acest topic vreau sa imi impartasesc cu voi desenele facute de mine la ocular cu galaxii, roiuri globulare, roiuri deschise, nebuloase, planete, pete solare, comete, asteroizi, stele duble. De-a lungul anilor s-au strans aproximativ 100 de desene. Fiecare desen in parte are informatii complete: Locatie, data, ora, instrument, vreme si alte observatii. Aceste desene se aflau deja pe acest site la sectiunea "Observatii astronomice avansati", dar sunt imprastiate in rapoartele mele de observatii de-a lungul a 6 ani. Asa ca m-am gandit sa le grupez in acest loc unic pentru o parcurgere mai usoara si o accesare mai facila!
Aceste desene sunt dedicate si vin in sprijinul incepatorilor, pentru ca raspund la intrebarea lor principala: "cam cum se vede la ocular cutare galaxie cu un reflector, cu o luneta, dar cu un binoclu ?" Aceste desene  vin si ne fac o idee cam la ce ar trebui sa ne asteptam si sa vedem prin oculare, desenul fiind mult mai aproape de realitatea si impresia de la ocular decat o fotografie sau un simulator electronic, care nu tine seama de multe aspecte ale vederii umane la ocular, softul dandu-ne doar niste poze colorate, luminoase, contrastante si cu detalii pre multe, astfel fiind prea departe de realitatea si impresia practica de la oculare! Pentru mine mai este  si un exercitiu  de a imi vedea propria mea evolutie a experientei observationale la ocular. La aceste observatii am folosit tot felul de instrumente: newtoniene, lunete si binocluri!
Desenele au fost facute cu creioane de diferite tarii (H, HB, 3B, 6B), am folosit estompe, apoi aceste desene au fost scanate in negativ si prelucrate PS sumar (contrast, luminozitate, chenar ). La ocular normal ca am folosit lumina rosie slaba ca sursa de lumina. 

Fiind vorba de aproximativ 90 de desene ma gandesc sa le impart in trei categorii si sa le "urc" in trei etape: 1 Obiecte Messier, 2 Comete si Asteroizi, 3 Alte obiecte ceresti (NGC-uri, asterisme, stele duble, conjunctii, pete solare)

Deci sa incepem cu 
1. OBIECTE MESSIER in ordinea catalogului: