-----------------------------------
GMax3
05 Ian 2021 15:57


-----------------------------------
Da..o tampenie si chestia e ca m-am prins greu . Deci colimam..aliniam tot perfect..ieseam in curte bagam ocularul extindeam ca sa focalizez si daca nu atingeam nimic era ok . Insa nu ai cum sa nu atingi macar usor cu pometele obrazului ocularul si se decolima pe loc . Cel mai rau e ca facea asa dupa ce depaseam in extensie o anumita lungime a focuserului . Daca bagam ocularul in timp ce focuserul era extins..ca se mai intampla..se decolima din prima si eu credeam ca e din transportul pe 30 de metri pana in curte si luam toate suruburile la control .:)Si ma lua capul :) Mai mare rasul .
 Acum am rezolvat ca am schimbat focuserul . Imi parea rau de dobson , ca il am de 7 ani si am privit mult prin el .
   Cred ca o sa iau un mak de 180 ( daca tot dau banii ) si un apo ( ca m-am mai documentat intre timp) , dar nu mai vreau skywatcher . Nu m-am hotarat inca la marca , vreau sa mai citesc . Si ca sa fiu sincer pana la capat , nici cu alegerile astea doua nu sunt impacat :))))) As lua Dobson de 400 :))))) dupa asta de 200 , daca as avea un om la carat si intretinere .:))) Acromatul l-am dat deja unui prieten .
Dobsonul e foarte greu de manevrat/carat , dar sincer nici nu as renunta la el la cate satisfactii am avut . Primul meu corp ceresc vazut acum 7 ani nu a fost Luna ci ..Jupiter . Am reusit din prima incercare cautand  planeta asta manual vreo ora cu telefonul in mana .:))) Inainte sa incep ma gandeam ( ca citisem despre asta) , daca e decolimat  , ce naiba fac ? Nu era !:) A fost o mare satisfactie atunci sa vad Marea Pata Rosie cu ochii mei si nu in poze .:) Pe urma a venit si prima decolimare..:)))))