-----------------------------------
Erwin
05 Ian 2021 08:44


-----------------------------------
@tudor, nu mai certa omul, măi omule măi!  :lol: 

@turlea.cosmin
Nu am &#537;tiut ce vrei să observi &#537;i cu ce, mi-a scăpat celălalt topic. La un instrument cum ai tu sunt necesare oculare mai scumpe, din păcate cele simple nu î&#539;i oferă o corec&#539;ie bună pe un câmp larg. De asta e bine să strângi bani la pu&#537;culi&#539;ă pentru că vei avea de investit. Second hand po&#539;i găsi foarte rar Nagler type 6 sau clone care lucrează bine la F/5. Hyperion sunt mai scumpe decât bugetul tău &#537;i destul de grele, au 68 gr, emulează Nagler type 5 dacă nu mă în&#537;el. Seria UWA men&#539;ionată emulează Nagler type 6 dar sunt mai u&#537;oare &#537;i nu sunt parfocale.  

Dacă accep&#539;i un câmp mai mic &#537;i la marginea câmpului un pic de coma, te po&#539;i orienta la oculare mai ieftine, derivate din Erfle, cu mai pu&#539;ine lentile/grupuri dar care pot oferi imagini frumoase pe centru. Am testat spre exemplu anul trecut setul de oculare Lacerta Magellan &#537;i se încadrează la buget pentru un set entry-level &#537;i nu sunt deloc de lepădat. Le po&#539;i lua pe rând, cum vei putea strânge bani.