-----------------------------------
Marian M
03 Ian 2021 17:59


-----------------------------------
Am incercat testul cu cercul in carton de 36 mm (atat este lentila prin spatele ocularului- am pus attach poza), se vede tubul focuserului imediat, si cand il plasez intre diagonala si focuser. Surprinzator, vignetarea mai mare mi se pare pe Hyperionul de 21 decat pe Lacerta. Experienta mea este minima pe subiect, dar cel putin vizual asa mi se pare

In general, cam la toate ocularele ce le am, prin diagonala SW de 2", focusul este la aprox 1 cm- max 3.5 cm (atat iese in afara tubul focuserului nou, asadar foarte putin). Pentru a vedea marginea lentilei refractorului, trebuie sa scot cel putin vreo 10 cm in afara focuserul, asadar in interior raman aprox 10cm , cam atat cat a testat persoana de care vorbim. Si in aceste conditii, marginea obiectivului se vede doar daca plasez capul putin in lateral, inca nu direct

Reductia functioneaza excelent, din acest motiv as prefera sa scurtez tubul, astfel incat sa mearga cu toate ocularele ce le am, pe diagonala de acum, decat sa il returnez si sa cumpar altul cel putin dublu ca pret, din ce am vazut la Baader pe site. Un spatiu de manevra de 4 cm imi sigura 0.5 cm in plus fata de maxim/ minim pe toate ocularele ce le am acum + binoviewer pus pe direct. DSLR/ camera inca nu mi-am propus sa folosesc pe luneta.

Daca scurtez tubul, trebuie sa pun un stoper pe cantul de focuser tip Crayford ca focuserul sa nu iasa afara cu totul din suportul lui. Imi mai scapa oare ceva?

Mai astept o saptamana, poate mai vin colegii cu alte idei/ sa ma pregatesc psihic da taiere 
Multumesc inca o data tuturor pentru timp si idei! :shock: