-----------------------------------
Stille
03 Ian 2021 00:42


-----------------------------------
Cred ca foarte multa lume de pe topicul asta, inclusiv eu, s-a uitat la viata lor printr-un apocromat, GMax. De aia iti si tot recomanda lumea sa ramai la Dob, pt ca stim ce-i aia. 

S-o iau pe puncte: 
* ce imagini ai vazut, is 10% optica si 90% efortul aluia care a stackuit sute/mii de imagini pt a obtine o poza. Vizualul e cu totul alta mancare de peste, nu o sa vezi niciodata asa ceva prin ocular, esti limitat de sensibilitatea retinei in cazul DSOurilor si de turbulenta atmosferei in cazul planetarelor. O sa vezi mult mai multe imagini faine facute cu apocromate pt ca scoti mai multi fotoni din tzinta punand un instrument f usor cu minutele pe ea pe o montura care sa nu coste cat o casa, decat punand un instrument mult mai mare perioada mai scurta. Daca cumva faci rost de o montura care sa iti tina un dob mare cu minutele pe cer, rezultatul poate sa arate asa https://www.astrobin.com/full/1so4k6/B/

* cand zici ca se vede "mai bine", depinde foarte mult de ce intelegi tu prin "mai bine". Apo-ul se vede "mai bine" in sensul ca nu vei avea stelele usor prelungite pe margini, si in poze nu vei vedea tepi de difractie cauzati de suportul secundarei. Dob-ul se vede "mai bine" in sensul ca la DSO or sa fie o gramada de obiecte pe care le vei putea vedea cu el dar nu cu apo-ul, iar la planete o sa iti permita (daca iti permite si seeingul, ceea ce pe litoral s-ar putea sa fie ceva problema, din pacate) o marire de 2 ori mai mare decat iti permite apo-ul (o regula de baza e 2 * apertura in mm, si dob-ul e de 2 ori mai mare ca apo-ul).

* in principiu ce vezi la acromat o sa vezi si la apocromat, doar ca fara curcubee pe margine. La f9 cum are ce ai linkuit tu acolo, diferenta scade. 

* in legatura cu spalatul oglinzilor, intr-adevar, sunt ale tale, poti sa le si ungi cu marmelada daca iti face placere. Presupunand o marmelada foarte opaca, daca ungi un pic sub 3/4 din primara cu ea, o sa obtii o imagine la fel de buna ca prin apo-ul linkuit. Jegul preexistent intra la erori de rotunjire. Eu le spal pe ale mele o data la 1-2 ani. 

* un dobsonian fara probleme grave nu isi pierde colimarea in 50m nici dat de-a dura. Al meu e mai mic, ce-i drept, dar a trait in rucsaci de munte, carat pe avioane, trenuri, in portbagaje pe niste forestiere de nu stiam de rezista masina. Il colimez cand il spal. Cum zice si 2SKY, e o problema la mecanismele de fixare a oglinzilor (nu, n-are legatura cu focuserul). Daca nu reusesti sa o gasesti tu acum ca stii ca nu ar trebui sa faca asta, as recomanda sa te uiti impreuna cu cineva mai experimentat, presupunand ca dupa threadul asta mai are cineva chef.