-----------------------------------
Marian M
02 Ian 2021 13:30

Tub focuser care intra in &quot;light path&quot; refractor S
-----------------------------------
Salutare tuturor si un 2021 plin de sanatate inainte si iesiri libere noaptea la stele!

Am facut de curand un upgrade la luneta mea SW 120/600 relativ proaspat achizitionata, respectiv am montat un focuser nou, dual. Fata de focuserul vechi este o imbunatatire majora insa am urmatoarea problema: tubul focuserului nou este sensibil la lung decat cel vechi. Daca cel vechi are 12 cm, cel nou are 20 de cm, iar senzatia mea este ca intra cu brio in "light path" 

Prima senzatie dupa ce l-am montat, cel putin vizual, este ca trebuie sa privesc nemiscat si exact pe centrul optic pentru a nu avea vignetare; la focuserul vechi, cu tub mai scurt, nu aveam aceasta senzatie sau cel putin parca nu era asa pregnanta.

Am mai citit pe net si aparent un tub mai lung la focuser inauntru transforma luneta in una cu diametru ceva mai mic si F/D mai mare.

Mentinonez ca intentionez sa folosesc luneta mai ales la mariri mici/ medii; pentru planete si Luna, am comandat si astept cu nerabdare sa vina un MAK 127 cu binoviewer.

Ce sugestii aveti, e o idee buna sa tai din tubul intern al focuserului la dimensiunea initiala, sau chiar mai mult? Ce risc? Inainte de a face acest lucru, verific toate ocularele ce le am, mai las o marja de eroare si tai corespunzator.

Daca tai mai mult decat la focuserul original, risc sa am aberatii cromatice mai mari? are cumva si tubul focuserului original un rol in a estompa usor aberatiile cromatice, intrucat cred ca inclusiv acesta intra putin in "light path"

Cel putin in acest moment, ce ma deranjeaza cel mai mult, este vignetarea, sau cel putin asta cred eu, cu cunostintele mele limitate de optica. Am 2 oculare pe care le folosesc mai mult- un Lacerta ED 30mm si un Hyperion de 21 mm

Gasiti in attach un fisier de pe net, cu schema lunetei; persoana care l-a facut a taiat putin din tubul intern al focuserului, si a ajuns la putin mai putin de 12 cm

Multumesc anticipat, cer senin!