-----------------------------------
tudor
22 Dec 2020 16:16


-----------------------------------
Laci B sa-l folosesti sanatos! E un binoclu bun, si important este ca esti foarte multumit de el. O fotografie cu binoclul tau nu ar strica ca sa "inchida" frumos review-ul tau!


...
Cei care au testat mai multe binocluri de diverse tipuri si firme/producatori, este designul asta roof mai susceptibil la asa ceva? O spun fiindca la batranul meu porro 10x50 Phantom efectiv n-am observat asa ceva. Si la alte porro pe care le-am avut sau testat cam acelasi lucru. Marturisesc ca Smartul e primul roof pe care il am.

Interesanta problema! Si mie imi pare mai susceptibil la ab. cromatice sistemul roof decat porrro  pentru ca, pentru a avea un roof fara abertii cromatice este mai complicat de executat si trebuie sa cumperi binocluri de top care costa enorm ca sa nu fie prezenta  DELOC aberatia cromatica. Nici macar nu toate binoclurile roof cu sticla ED nu elimina complet aberatiile cromatice, deci doar cele mai scumpe! Dar am intalnit si unele cazuri cand unele binocluri roof  ieftine aveau aberatiile cromatice mai bine gestionate decat unele  scumpe (cum vine asta?!) Da, chiar asa, dar pretul platit erau alte neajunsuri optice importante sau specificatii foarte slabe (camp vizual extrem de mic, aye relief mic, rezolutie slaba, contrast scazut etc), tote aceste slabiciuni optice cantarind mult mai mult decat  gestionarea buna a aberatiilor cromatice. 
Mai este si urmatorul aspect de luat in calcul: in general, binoclurile de tip PORRO au o constructie optica mai simpla decat cel ROOF asta dandu-le un avantaj in abordarea optica mult mai relaxata a fabricantilor. Sistemul roof in schimb este mult mai complex (complicat) pentru a avea aceste mici prisme la aceeasi calitate a unui porro bun. Sistemul roof plateste printr-o executie mult mai pretentoasa a prismelor. De exemplu executia prismelor roof necesita o acuratete la executie mult mai mare decat la prismele porro pentru acelasi standard de calitate optica. Plus ca pentru o calitate mai buna trebuiesc introduse la prismele roof si niste straturi in plus (corectie de faza si strat dielectric). 
In cloncuzie cred ca sunt mult mai multe binocluri porro cu aberatii cromatice mai bine gestionate decat cele de tip roof, dar nu pentru ca sistemul roof nu e in stare de asa ceva, ci doar pentru ca trebuie sa platim sume cu trei zerouri in euro pentru asa ceva

Pe langa cele de mai sus POATE trebuie ADAUGAT si urmatorul aspect observat de mine (dar poate ma insel aici, fiind o simpla supozitie zic eu interesanta): In general daca faci o pondere a binoclurilor porro, cele mai multe porro vin in formatul 8x30, 7x50, si in cele din urma 10x50. Deci ponderea pe piata a binoclurilor porro 8x mi se pare mai mare decat cea  a celor porro 10x, Deci probabilitatea de a fi avut si testat mai multe binocluri cu putere mai mica in format porro este mai mare. (aici ma gandesc la celelate binocluri porro testate de tine nu la cel de 10x50 phantom)  Iar tu ai acum un roof 10x. Si este stiut ca binoclurile cu puteri mai mari sunt predispuse in general la aberatii cromatice mai vizibile decat binoclurile din aceeasi serie dar cu puteri mai mici. Cu alte cuvinte in general un binoclu din aceeasi serie a producatorului dar de putere mai mare trebuie corectat mai mult pentru a nu se vedea aberatii cromatice