-----------------------------------
tudor
19 Dec 2020 14:40


-----------------------------------
Mircea si motzu, multumesc!

Vin cu o informatie istorica foarte interesanta referitoare la aceast binoclu! Acest micut binoclu s-a dovedit ca o cutiuta cu suprize pentru mine! Si inca o data imi arata ca lucrurile vechi au mai multe "povesti" de spus decat cele noi!
Dupa cum am primit raspuns pe email de la cei de la Leica, pe baza numarului de serie binoclul meu este din anul 1988. De curand am vorbit cu o cunostiinta care a lucrat la IOR chiar in perioada cand a fost fabricat acest binoclu. Acest domn mi-a spus ca datorita cererii foarte mari de astfel de binocluri de la acea vreme, Leica a luat decizia sa fabrice ocularelel si obiectivele seriei Trinovd si la IOR pentru ca mana de lucru era mai ieftina. Dar doar lentilele nu si prismele care erau fabricate in Portugalia. Leica trimitea sticla bruta la IOR unde era prelucrata si slefuita aici. Mi-a mai spus ca in general aparatura si sculele speciale din productia optica erau germane sau elvetiene! Cu Carl Zeiss Jena stiam foarte bine ca IOR avea stranse legaturi, mujlti opticieni romani scolarizandu-se in Germania de Est, si unele obiective foto sau alte dispozitive optice Zeiss Jena erau fabricate la IOR. Dar de Leica nici nu imi inchipuiam ca si-a facut ceva lentile pe la noi, fiind o firma Vest Germana. Dar uneori cautarea pretului cel mai mic de productie  poate trece orice fel de granite politice chiar si in vremurile acelea!
Asta inseamna ca lentilele micului meu binoclu poate ca s-au intors acolo unde s-au "nascut"... in Romania :)