-----------------------------------
Armand Popa
07 Dec 2020 13:23


-----------------------------------
Fiind vreme buna si prognoza de cer senin am iesit la observatii in curte, practic in centrul orasului. 
Am facut observatii cu telescopul Dobsonian Orion 305/1500 cu ocularul Baader Zoom Hyperion 8-24 Mark IV, iar pentru cautare, ocularul Orion Q70, 32mm.

Cu toate ca cerul a fost luminat de becurile led montate din 10 in 10 centimetri :( in tot orasul, toate cladirile au primit un minunat iluminat arhitectural de sute de mii de wati, mai vine si iluminatul cu beculete colorate.... Ideea e ca daca vrei, poti, asa ca am observat urmatoarele

Albireo/cyg/dubla/	Dubla foarte frumoasa
M57/lyr/nebuloasa/	Nebuloasa Inelul. Se vede bine forma de inel.
M56/lyr/roi sferic/Partial rezolvat cu vedere indirecta
Epsilon Lyra/lyr/dubla/Rezolvat doar la limita. Atmosfera e foarte tulbure iar telescopul nu a fost aclimatizat. Rezolvat si separat
NGC6543/dra/nebuloasa/Nebuloasa planetara Cat`s eye Nebula. Seamana cu un disc al unei planete. Detalii nu se vad, dar forma ovala se vede foarte bine. E o planetara foarte luminoasa. Se vede si in cautatorul 9x50
M52/cas/roi deschis/Roi deschis frumos, nu exagerat de bogat
Nova 2020 Per/per/nova	aceasi magnitudine ca zilele precedente
M31/and/galaxie/galaxia din Andromeda
M32/and/galaxie/galaxie satelit lui M31
M110/and/galaxie/galaxie satelit lui M31 -vizibil cu vedere directa
M2/aqu/roi sferic	rezolvat

Sateliti tip starlink/satelit artificial/Ora 19.00TLR, trenulet  , asemanator starlink. Nu am gasit date despre care starlink sa fi fost vorba, asa ca nu stiu exact ce am vazut. La ora 19 au trecut la W de Lebada, in directia Nord-Est

Marte/planeta/	seeing rau, dar s-au vazut detalii pe disc. Se recunosc in ocularul planetar de 3.2mm zona "Syrtis Major"
M15/del/roi sferic	rezolvat cu vedere indirecta. Se vede si in cautatorul 9x50
NGC7160/cep/roi deschis/Swimming Alligator Cluster. Roi in forma de aligator. Foarte bine arata
M34/per/roi deschis/Roi deschis frumos 
M36/aur/roi deschis/cele trei roiuri din Auriga
M37/aur/roi deschis/cele trei roiuri din Auriga
M38/aur/roi deschis/cele trei roiuri din Auriga
Polaris/umi/dubla/steaua polara, ca stea dubla
M29/cyg/roi deschis/Roi mic . Se vad 6-7 stelute
M39/cyg/roi deschis/Roi mare
NGC6826/cyg/nebuloasa/"Blinking Nebula" Seamana foarte mult cu Eskimo Nebula. E foarte luminoasa
NGC6866/cyg/roi deschis/"Kyte Cluster" Roi bogat si foarte frumos
NGC6811/cyg/roi deschis/"Hole in a cluster" roi mare dar cu stele foarte slab luminoase
NGC7063/cyg	/roi deschis/Roi deschis greu de indentificat in multimea de stele din zona 
NGC7023/cyg	/nebuloasa/Nebuloasa planetara "Pink Pillow Nebuna" Se vede ca o stea defocalizata fara culoare
NGC6996/cyg/roi deschis/Roi deschis din interiorul nebuloase america de nord. Roi cu stelute slab luminoase ,dar foarte bogat
Cr428/cyg/roi deschis	roi deschis din nebuloasa america de nord. Roi palid si mic
NGC7039/cyg/roi deschis/roi deschis rarefiat
Castor/gem/dubla/stea dubla foarte frumoasa la orice grosisment
NGC1647/tau/roi deschis/roi deschis rarefiat "Pirate Moon cluster"
NGC1746/tau/roi deschis/roi deschis destul de mare
M1/tau/nebuloasa	"Crab Nebula" se vede bine in ocularul Q70
M35/gem/roi deschis/"Shoe-Buckle Cluster"
Collinder 65/tau/roi deschis/Roi deschis mare, incape in campul vizual de 5.5 grade a binoclului
Hyade/tau/roi deschis/Hiadele prin binoclu Champion 10x50
M45/tau/roi deschis/pleiadele prin binoclu Champion 10x50
NGC1817 si NGC1807/tau/roi deschis/"Poors Man Double Cluster"  NGC 1817 si NGC1807 in acelasi camp, in ocularul q70
NGC2169/ori/roi deschis/Roiul 37, e una din roiurile mele preferate. In orientarea telescopului newtonian se citeste exact cifra 37
NGC2238/mon/nebuloasa/cu ocularul q70 sunt sigur ca am vazut nebulozitatea din jurul roiului ngc2244
NGC2244/mon/roi deschis/roi deschis din nebuloasa Rozeta
NGC2264/mon/roi deschis/"Christmas Three" Cluster
NGC2281/aur	roi deschis/"Broken Heart Cluster"
NGC1582/per	roi deschis/roi deschis. L-am cautat pentru gasirea novei din Per
Trapezium/ori/dubla/4 stele vizibile in trapez, uneori 5. Atmosfera e tulbure
M42/ori/nebuloasa/nebuloasa din orion
Delta Ori/ori/dubla/Mintaka din centura lui Orion 

Armand