-----------------------------------
zoth
18 Apr 2006 21:45


-----------------------------------
mersi Robert pentru raspuns,

ceva totusi ma sacaie, ceva nu se leaga, nu stiu ce sa cred, si iata de ce: sa presupunem o lentila convergenta (obiectivul lunetei) in care intra o raza de lumina alba spre marginea lentilei unde unghiul de refractie este cel mai mare. la iesirea din lentila, raza incidenta se va transforma intr-un con de radiatie orientat spre axa optica,  delimitat intre lungimea de unda violet si lungimea de unda rosie. acest con intersecteaza axa optica in doua puncte care determina focarul violet respectiv rosu. apare astfel bine cunoscuta aberatie cromatica longitudinala.
mutam acum raza incidenta mai departe de axa optica presupunand ca folosim o lentila (obiectiv) cu diametru mai mare. conul generat in acelasi unghi de cele doua lungimi de unda va genera un segment mai mare pe axa optica, deci o aberatie cromatica mai mare.
rezulta deci de la sine inteles ca o lentila cu diametru mai mare genereaza mai multa aberatie cromatica!!!
am folosit in aceasta demonstratie lentile cu diametru diferit dar cu aceeasi curbura (deci acelasi d/f).
gresesc?....unde?....
cine poate sa lamureasca problema?