-----------------------------------
iulian90
29 Noi 2020 09:51


-----------------------------------
Multumesc. :)

Mai precizez ca schema electrica a circuitului de comanda a motorului RA si codul de programare Arduino au fost inspirate de pe acest site: 

https://starsinphotos.wordpress.com/2014/03/23/diy-autoguider-for-long-exposure-astrophotography/

in care proiectul original este de sistem autoguider bazat pe Arduino, dar care eu l-am adaptat  doar pentru comanda manuala a motorului de pe axa RA a monturii si a-l face sa functioneze cu telecomanda. 
Pinii D8 si D9 de pe placa Arduino, care in proiectul original eru conectati prin 2 optocuploare la mufa ST4 a unei camere pentru ghidaj sau la portul serial sau paralel al unui PC care este dotat cu asa ceva, eu i-am conectat tot la telecomanda, pentru actionarea manuala fina a monturii, deoarece ca sa fac montura cu autoghidare, ca in proiectul original prezentat pe acel site, i-mi trebuie un adaptor USB-ST4 sau USB-Serial pentru ca laptopul care il am sa poata controla montura. 

Deocamdata montura o pozitionez manual din telecomanda atunci cand este nevoie, iar pe axa DEC o pozitionez din butonul montat pe axa melcului DEC pana ce o sa motorizez si aceasta axa. 
Pe viitor ,cand voi rezolva cu conexiunea dintre PC si microcontrolerul Arduino de pe montura,  o sa fie mai  usor sa adaptez circuitul de comanda pentru autoguiding, cu mici modificari hardware si software.
Pentru ghidaj am aflat ca pot folosi si camera web Philips Toucam care are senzor CCD, iar ca luneta de ghidaj pot folosi teleobiectivul foto Albinar de 200mm focala care este mai bun  si ofera claritate buna pe o arie destul de mare ca cea a senzorului unui DSLR, d-apoi pe aria senzorului camerei Philips care este minuscul in comparatie cu senzorul DSLR-ului. :)