-----------------------------------
GunDALF
16 Noi 2020 15:53


-----------------------------------
Din testele ce le-am mai facut astazi am constatat ca la Lacerta Smart 10x50 senzatia de imersiune se mentine pana la vreo 50 m, cu conditia ca obiectele aflate in focus sa fie mari si foarte bine separate (adica, de pilda, copacii sa fie la distanta unul de celalalt). De la aceasta distanta doar prin profunzimea campului si efectul de bokeh (OoF) mai poti percepe chestiile ca 3D. Campul se comprima si dispare senzatia de adancime. 
De multe ori ajuta si nebulozitatea atmosferica, obiectele mai apropiate avand contrast mai mare decat cele mai indepartate, creand senzatia de adancime.
Dar daca vrei sa percepi asa-zisul 3D la obiecte mici (de pilda la crengile/frunzele) aceluiasi copac, distanta scade pana sub 15, hai max. 20 m.

Exista un asa-zis "efect 3D" perceptibil in anumite conditii care tin, cred, in primul rand de calitatea opticii (paradoxal, il vad mai pronuntat la noul meu roof Lacerta Smart decat la fostul porro, TG Phantom), de distanta pana la subiect si de separarea dintre obiecte privite. Si, cred eu, in mai mica masura de distanta intre obiective (excludem urecheatele alea militare, care sunt atipice).
Deci nu se poate afirma ca vezi la 50 m, un obiect mic, de pilda un ou 3D, fiindca chiar si cu marirea de 10x (sa zicem) a binoclului, ochii nu pot rezolva imaginile primite ca fiind usor diferite si, ca atare, creierul nu poate percepe oul 3D.