-----------------------------------
Beowulf
16 Noi 2020 00:53

Prieteni vs gagici
-----------------------------------
Buna seara tuturor,

Dupa cateva saptamani in care telescopul nostru Dobsonian a adunat praf prin camera, datorita norilor si/sau altor motive mai subiective, am vazut de dimineata ca in seara asta, in sfarsit, vom avea cer senin in Bucuresti. Venind de la cumparaturi, deja din parcare i-am vazut pe 'the usual suspects' Saturn, Jupiter si Marte si abia asteptam sa ies pe terasa pentru observatii.

M-am uitat si pe Stellarium, sa vad ce se poate vedea si pentru a face planul si m-am bucurat foarte mult cand am vazut ca Andromeda va fi practic in Zenit. Ma gandeam ca o sa fie si usor de gasit si ca o sa se vada bine. Mda... M-a rupt spatele de la stat aplecat, mi-au dat lacrimi de la cat m-am chinuit s-o gasesc, dar n-am gasit-o. Mi-ar placea sa dau vina pe cer, seeing, lumini de la vecini, dar cred ca pur si simplu nu stiu s-o gasesc.

M-am ridicat si m-am uitat spre Est, mai mult in disperare decat in speranta, si am vazut trei stele aliniate vertical si m-a gandeam care sunt sanse ca aia sa fie centura lui Orion. Am aruncat o privire pe Sky View si am zis sa incerc. Am directionat telescopul, dat un ochi prin cautator si hai, ma uit prin ocular de 25mm - hm, ceva interesant. O fi...? Shimb repede ocularul cu cel de 10mm si - bingo! Nebula din Orion! Poate asa s-a simtit si Herschel in noaptea de 13 martie 1781, nu stiu, dar pentru mine chiar a fost ceva wow. Mai ales ca a fost norocul incepatorului, fara cautare, fara chin, fara dureri la spate. Am stat si m-am uitat la Trapezium vreo 20 min, tot miscand telescopul, si tot fascinat am ramas.

Si uite asa, n-am avut noroc s-o scot pe Andromeda la cina, dar am iesit la bere cu Orion. Si ne am distrat maxim :)