-----------------------------------
Mig71
03 Noi 2020 08:24


-----------------------------------
Duminica seara, pe la ora 20 , am iesit iar la observatii. Pentru ca Luna era iluminata aproape in totalitate m-am hotarat sa o privesc pentru o imagine de ansamblu prin ocularul TS 17 mm  68 grade ( 70 x)la care am adaugat un filtru neutru 0,6 .
Luna ocupa aproape tot campul ocularului cu o imagine foarte clara . Mi-am plimbat privirea pe suprafata ei pentru identificarea diferitelor zone si forme de relief.Imaginea este foarte frumoasa dar prea luminoasa , īmi trebuie si un filtru 0,9. A urmat Marte cu mariri de 200 si 300 dar a fost mai neclar ca saptamana trecuta . Se vedea foarte vag doar o zona putin mai inchisa la culoare . Putin dezamagit , mai ales ca meteo blue avea o prognoza buna pentru duminica seara. 
Pentru consolare am aruncat o privire in Cygnus care era la o pozitie optima printre copaci si case :) . Am folosit tot ocularul de 17 mm pentru a admira M39. Nu este asa spectaculos ca alte roiuri dar s-a vazut excelent cu multitudinea de stele de magnitudini diferite ce il compun. Si el ocupa aproape tot campul ocularului. Dupa ce am strāns si am intrat in casa am realizat ca era bine sa-l vad si cu ocularul de 30 mm . Dar avem o data viitoare.