-----------------------------------
saiph
31 Oct 2020 01:41


-----------------------------------
Stii ca vine luna noiembrie atunci cand: 
a - zilele sunt din ce in ce mai scurte, reci si putin luminoase; 
b - ploua 6 zile pe saptamana; 
c - seara, daca nu sunt nori, sigur e ceata.

Poza asta cu conjunctia Luna-Marte de aseara este un montaj/colaj/compozit, cum vreti sa-i spuneti, luat intr-o pauza de ceata, in care imaginile celor doi astri sunt luate cu acelasi echipament, singura deosebire e ca am adaugat doua teleconvertoare, iar "portretele" le-am asezat pe pozitiile corespunzatoare din [url=https://www.astronomy.ro/forum/files/moon_mars_2__300mm_166.png]cadrul tras fara teleconvertoare. E un fel de "ce-ar fi fost daca era de trei ori mai stransa conjunctia asta" :) deci, nu dati cu pietre. Daca tot nu am prins nici una din ocultatiile care au fost in ultima vreme, in care protagoniste au fost aceleasi M&M

Dupa ce le-am pozat, am aruncat si un ochi prin Tair, cu o configuratie noua (pt mine) - am adaugat o diagonala la cea initiala (careia i-am montat o celula de Barlow in "nas"), in felul asta reusind sa obtin si pozitii mai comode de observare, oricum as sta langa instrument, dar si putere mai mare (~80x) cu un ocular foarte confortabil (de la un binoclu Zeiss 8x30, focala 15mm, camp 68 grade). Ce-i drept, imaginea nu e redresata, nici n-ar avea cum cu oglinzile in pozitiile alea, dar nici nu prea conteaza la astro, ca nu ameteste Luna daca nu o vad eu "in picioare" :D Marte parea sa semene cu cel din poza, parca ceva mai mult detaliu vizibil pe suprafata, nu cine stie ce, dar niste "umbre" de la formele majore de relief tot se vedea ca sunt acolo. M-am lacomit nitel si am pus si ocularul de 7.5mm apoi, si culmea, nu s-a stricat imaginea prea mult, dar totusi, 160x e cam mult pt un teleu' de-acum mai bine de juma' de secol :)