-----------------------------------
James Bond
29 Oct 2020 12:38


-----------------------------------
Ha ha ha ... m-ati luat un pic mai abrupt decat ma asteptam. Nicio problema ...
Am gasit informatii utile in toate replicile voastre.

Pot sa raspund la unele intrebari, la altele inca nu mi s-au sedimentat optiunile.

Deci :
- cred ca sunt primul din tara care am optat pentru telescopul : Celestron Telescope N 127/1000 StarSense Explorer LT 127 AZ. Se pare ca nu a aparut inca pe piata, sau va fi disponibil doar la anu'.
- Am descoperit insa primele limite ale telescopului in configuratia actuala : rigiditatea redusa a trepiedului, oculare si Barlow de calitate insuficienta (focalizare imperfecta, culori sterse) si un dezavantaj net: montura azimutala simpla.

- Mi-am proiectat un trepied rigid, cu montura ecuatoriala, pe rulmenti, cu motor pas cu pas pe axa N-S (teoretic am o rezolutie de 40000 &#128522;). Executia este in stadiu final, fac ultimele retusuri, probabil saptamana viitoare il dezasamblez pentru vopsire.
- Trebuie sa iau insa o decizie*: daca sa folosesc tubul telescopului actual sau sa-mi indrept atentia spre un tub mai performant.

- Prin "mai performant" ma refer in principal la o apertura mai mare >127mm, apoi o capacitate de separare mai mica de 0.91, putere de marire mai mare de 250.
Un produs care raspunde acestor cerinte, in limita unui buget acceptabil, il consider a fi 
Omegon Telescop ProNewton N 203/1000 OTA.
Mi-ar placea sa primesc un feedback despre acesta. 

- cunostiintele mele sunt relativ reduse, deci depre astrofoto este prea devreme "sa-mi dau cu parerea"

- primele observatii le-am facut din curtea casei, din Bucuresti, dar am posibilitatea sa iau cu mine telescopul la Busteni. 

* PS - As vrea sa am ocazia sa privesc prin telescopul actual, cu un ocular <= 10 mm si un Barlow 2x recunoscute pentru calitate. Cele din dotare cred ca sunt "standard", fara pretentii, avand in vedere pretul. La oglinzi nu cred sa fi facut rabat la calitate, este totusi o marca cu pretentii.
Se obisnuieste imprumutarea (contra unei garantii) pentru cateva zile, a acestor componente ?